Két remek hír is elhangzott a megyei tanácsülésen Peteken. Egyik jobb, mint a másik.

Kezdjük a jobbal: Barti Tihamér, a megyei tanács európai uniós beruházásokkal megbízott alelnöke bejelentette, a korábban Gyulafehérváron visszautasított, 49 kilométernyi út korszerűsítésére vonatkozó pályázatukat sikeresen fellebbezték meg Bukarestben, így ha minden jól alakul, még az idén szerződést köthet a megye az összesen 26 millió eurós európai uniós támogatásra.

Nem mellékesen ez a megyei tanács eddigi legnagyobb értékű és volumenű projektje, a tervek szerint a 26 millió euróból Ócfalvától Kányádon, Égén, Szentpálon és Oklándon keresztül Kovászna megyéig újítanák fel az utat, de a Kányád és a Brassó megyei határ közötti szakasz is része a projektnek.

A teljes szakasz felújítása – amellett, hogy két európai út közötti összeköttetést is jelenti – azért is fontos, mert összekötné a két székely megyét, Hargitát és Kovásznát, arról nem is beszélve, hogy a beruházás révén óriásit fejlődne a meglehetősen siralmas állapotban lévő székelyföldi infrastruktúra.

Jobbacska hír, hogy végre Udvarhelyszéken is nekifognak az utak nyári karbantartásának, miután ez Csíkszéken és Gyergyószéken rég megtörtént, ott már a november közepén kezdődő téli útkarbantartásra készülnek.

Az udvarhelyszéki útkarbantartásról szóló, 2,4 millió lej értékű szerződést Borboly Csaba megyeitanács-elnök a sajtó, a tanácsosok és az ülésen jelen lévő petkiek előtt írta alá szeptember 29-én.

A kivitelezőknek tehát egy hónapjuk maradt, hogy elvégezzék a három havi karbantartást, s mint tudjuk, a hamar munka sosem jó...