A csíkszeredai Role zenekar 2017-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. E jubileum kapcsán idén a hagyományos rendezvényeik mellett számos rendhagyó kulturális eseménnyel is készültek.

„30 év – számtalan koncert, bemutatók, több mint 300 dal népdalainkból, versekből, erdélyi magyar hagyományainkból építkezve... kilométerek tízezrei, helységek százai Svédországtól Ausztriáig, Svájctól Magyarországig... emlékezetes együttműködések erdélyi és anyaországi neves előadóművészekkel és amatőrökkel... mindez, mindvégig az igényességre törekedve.

Az elmúlt évek alatt közel 70 tagja volt a zenekarnak.

15 koncertműsorunk készült a Kodályi elvekre épülő gyerekkoncerttől, az Ady- és József Attila-versek dalba öntéséig, mindezek mellett 5 rockoperát is színre vittünk.

Pro Urbe-díjas zenekarunk már a kezdetektől számtalan megmérettetésen vívta ki a szakma és a közönség elismerését. A különböző fesztiválokon aratott díjözön, a '93-as Ki Mit Tud? második helyezése, a Magyar Televízió Örömzene vetélkedőjének Nagydíja, a Transilvanian Music Awards „Év koncertje”-díja 2013-ban, a Magyar Kultúra Alapítvány „Ex Libris”-díja, a koncertek sokasága mind megerősít bennünket abban, hogy folyamatosan voltak és egyre csak gyarapodik azok száma, akik szeretik, megértik és tisztelik erőfeszítéseinket, céljainkat, átérzik zenénk érzelmi mélységeit és gondolatiságát.

Nem vagyunk a mai értelemben vett sztár zenekar. Sosem álltak mögöttünk profi menedzserirodák, tehetős támogatók, mégis úgy érezzük, sikerült megmaradni alkotóként, művészként tisztának, önállónak.

Az időnként mostoha körülmények ellenére is mindvégig hittünk és hiszünk hagyományaink hiteles tolmácsolásának fontosságában, és számunkra lényeges, hogy mindezt itthon, Székelyföldön tehetjük.

A zenekar él és virul

30 év egy ember életében már nem kevés és többnyire a felnőtt jelzővel illethető, egy zenekar életében viszont elég ritka, főként tájainkon - így még jellemezni is nagyon nehéz lenne. Egy dolog viszont biztos: a tavalyi, áthidalhatatlannak tűnő válság ellenére a Role zenekar megmaradt, él, működik és merészebb, kreatívabb, nagyobb álmai vannak, mint eddig bármikor.

A Role 30. évfordulójának méltó megünneplésére exkluzív koncerteket tervezünk meghitt hangulattal, 2-300 fős közönségeknek Európa szerte. Egy képzeletbeli utazásra hívjuk a hallgatóságot, ahol 30 év dalai hangzanak el. Önmagunk keresése,  múlt, jelen, jövő, ahol az út is legalább olyan fontos, mint maga a cél.

Az idei évfordulós rendezvényeinkkel, bemutatóinkkal, és ezek közül elsősorban a 30 éves koncerttel nem felülmúlni akarjuk az öt évvel ezelőtti jubileumi megaprodukciót, hanem egy más szintre lépve, meghittebb körülmények között szeretnénk magunkkal vinni a közönséget erre az utazásra, ahol egy más dimenzión keresztül, a zene segítségével ismerhetik meg a zenekart. Ebben a folyamatban pedig közösen fedezzük fel egymást, önmagunkat és a világot, amelyben élünk.

A Székelyföld napok keretében vasárnapoktóber 15-én, este 7 órától a székelyudvarhelyi Digital3 teremben mutatjuk be a 30 év – 30 dal címet viselő előadásunkat, ahol nagy örömünkre közreműködik Simó Annamária énekes és az Alla Breve Vegyeskar, Kovács László vezetésével.

Szeretettel várunk mindenkit!” – áll a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

A Role jelenlegi magja:

Bodor Emese – ének, billentyűs hangszerek

Nagy Edina – dobok, perkúciós hangszerek

Nagy Ferenc – basszus gitár, vokál

Nagy Tivadar – gitár, hegedű, vokál

Sántha Zsuzsánna – ének, billentyűs hangszerek

Kozma Noémi – fuvola