Jelentős, másfél milliárd forintos, azaz hozzávetőlegesen 5 millió eurós támogatásban részesül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium.

Laczkó György, az intézmény igazgatója a Mihírnek elmondta: a magyar kormány támogatásának köszönhetően a több mint százéves épület teljes mértékben, gyakorlatilag a pincétől a padlásig megújul.

Rendbe tesszük a tetőteret, kicseréljük a nyílászárókat, a villany- és a fűtéshálózatot, az épület körül elvégezzük a telekrendezést, és még hosszasan sorolhatnám. Munka van bőven, s ha a Jóisten is megsegít, akkor néhány éven belül újra Székelyudvarhely egyik gyöngyszeme lesz a hosszú ideig méltatlanul háttérbe szorult Gimnázium” – mondta portálunknak Laczkó György.

Az igazgató szerint a főépület teljes körű felújítása a prioritás, de ha jut a pénzből, akkor a többi épületeken is elvégzik a legszükségesebb beavatkozásokat.

Eddig csak részleges munkálatok zajlottak az épületen, ez lesz az eddigi legnagyobb volumenű felújítási munkálat az ingatlanon” – jelentette örömmel Laczkó.

Közbenjárásáért az igazgató Szász Jenőnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke pedig Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének mondott köszönetet a támogatásért.

Mint Szász hangsúlyozta, az NSKI jó követe a székelyudvarhelyi ügyeknek a nemzet fővárosában, s hogy ennél szebb karácsonyi ajándékot el sem lehetett volna képzelni a magyar kormány részéről.