1,6 milliárd forintnyi, vagyis nagyjából 5 millió eurós beruházást eszközölne az RDE Harghita Kft. a cekendi hulladéklerakó telepen. A magyar állami tulajdonú cég megkapta a fejlesztésekre vonatkozó támogatást Magyarország kormánytól. 

A magyar állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) – melynek egyik leányvállalata az RDE Harghita Kft. – tőkeemelés útján igényelt támogatást a magyar kormánytól, melyre – a Magyar Közlöny tanúsága szerint – jóváhagyást is kaptak, a kormányhatározatot Orbán Viktor miniszterelnök szignózta.

Az előterjesztésben megjegyzik: a tőkeemelés az RDE Harghita Kft. részére kerül továbbadásra.

Az 5 millió eurós beruházás révén újabb hulladéklerakó cellát építenének mintegy húszezer négyzetméteren, illetve létrehoznának egy mechanikai hulladék előkezelőt a lerakott hulladék csökkentése érdekében. Ez alternatív tüzelőanyag előállítására alkalmas: égethető anyagra és PVC, illetve egyéb nem égethető anyagra szelektálja a beérkező hulladékot.

Ugyanakkor megépítenének egy kézi szelektív válogató sort is, ahol a gyűjtőszigetekről származó, szelektíven gyűjtött hulladékot kiválogatnák, megszabadítanák a szennyező anyagoktól és így értékesítenék.

Az előzményekről annyit talán érdemes tudni, hogy Magyarország kormánya 2013-ban döntött arról, hogy a közszolgáltatások körébe tartozó, úgynevezett vegyes hulladékok gyűjtés-szállítás szolgáltatási feladataiban az állam szerepet vállal, illetve növeli az állami szerepvállalást. Az állami stratégia mentén haladva 2014. májusában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) megvásárolta az AVE Magyarország száz százalékos üzletrészét és az NHSZ Kft. tulajdonába került az AVE Magyarország csoport – így került az RDE Harghita által megyénk jelentős részének hulladékgazdálkodása a magyar állam többségi irányítása alá.

Ismert: a 2009-től működő szemétlerakó az akkori Románia legelső, legmodernebb ilyen létesítménye volt, így az RDE a versenytársakkal szembeni legnagyobb stratégiai előnyét a birtokában lévő cekendi – már a kezdetektől európai normáknak megfelelő – hulladéklerakó jelenti.

Jelenleg megyénkben ez az egyetlen működő EU-konform lerakó, ezért a megye hulladékának 96 százaléka a Cekend-tetőre kerül: összességében mintegy 300 ezer lakos hulladéka kerül a telepen biztonságos ártalmatlanításra.

A cekendi hulladéklerakóról időnként az esővíz-elvezető hálózatba kerülő, előtisztított csurgalékvíz miatt cikkeznek: legutóbb az ismétlődő áramszünetek miatti szivattyú-meghibásodás következtében jutott előtisztított csurgalékvíz  az esővíz-elvezető rendszerbe, azelőtt pedig a Termés utcai szennyvízcsatorna dugulása miatt került az akna körüli utcafelületre.

A cég több beruházást és fejlesztést is végrehajtott a rendszer korszerűsítése érdekében, és ígéretük szerint további fejlesztéseket is eszközölnének.