Az idén már második alkalommal pályázott a Csicsergő Egyesület Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához a „Süssünk, süssünk valamit”... barangolás nagyanyáink hagyományos ízeinek nyomában címmel.

A program keretében sütőt és kályhát meg néhány konyhai eszközt vásároltak, ezek az eszközök segítettek a céljaik elérésében.

Még sok a tennivalónk, jövőben is folytatni kívánjuk ezt a programot. „Sütés-főzés a konyhában, vígan megy a munka”.... mondják a Csicsergő napköziben, miközben a kis ovisok egy sikeres pályázat segítségével megvalósíthatják a cselekvő tanulás, felfedező tudást nyújtó programot, melyben saját maguk készítik el csemegéiket természetesen az őket szeretettel körülvevő és irányító felnőttekkel együtt.

A program második éve zajlik sikeresen, élvezettel hetente egy finomság létrehozásával és elfogyasztásával.

Gyerekeink szeretnek aktívan részt venni a tevékenységekben, közvetlenül megtapasztalva a sütés-főzés fortélyait, fejlődve ezáltal egész személyiségük. Tudjuk, hogy gyerekeink étkezésében jelentős helyet foglalnak az édességek. Nem mindegy, hogy mit fogyasztanak ahhoz hogy szénhidrát igényüket kielégítsük.

Nagyon kevés az olyan ennivaló, ami valóban egészséges, de ha komolyan gondoljuk elszántságunkat az egészséges életmód felé, akkor semmi sem lehetetlen! Ha még magunk is készítjük csemegéinket még nagyobb élvezettel fogyaszthatók. Csemetéink a konyhai közös tevékenységek során megkedvelik a munkát, átélik az alkotás örömét és a munka gyümölcsét.

Megtanulják a gáztűzhelyhez, elektromos gépekhez való helyes alkalmazkodást. Tudományos ismereteik bővűlnek az élelmiszerek eredetének megismerésével, matematikai ismereteik fejlődnek a mennyiségek kimérésével, formák megnevezésével, darabszámok kiszámolásával, az anyagok halmazállapotának megnevezésével, megkülönböztetésével (szilárd, folyékony) a tésztaszeletek vastagságának összehasonlításával ok-okozati felfedezésekkel, sorbarendezéssel. Ugyanakkor fejlődik a finom-motorikus mozgás, kézügyesség a formakivágással, magolással, hámozással stb. A gyerekekkel való munkánk során megtapasztaltuk ennek hasznát és hasznosságát.

A projekt produktumaként egy olyan receptes gyűjteményt adunk ki, amelyből a gyerekek is kitudják „olvasni” és mérni a hozzávalókat, hasznosnak érezve magukat és segíteni tudjanak szüleiknek a mindennapi tevékenységükben a konyhában. Természetesen a határokat a felnőtt szabja meg, milyen eszközt ad a gyerek kezébe, meddig engedi közel a kályhához stb., felügyelet mellett minden megoldható.

Fontos, hogy beszélgessünk a gyermekkel, ismertessük meg az ok-okozati dolgokat, mert ezzel kielégíthetjük kíváncsiságukat, fejlődik kommunikációs készségük, önbizalmuk, teljes személyiségük.

Sztojka Veronika-óvodapedagógus- programfelelős