A Dr. Verestóy Attila Alapítvány jóvoltából 72 autóbusznyi vidéki iskolás tekintheti meg idén a Haáz Rezső Múzeum két tárlatát.

Április 13. és június 9. között 44 udvarhelyszéki iskola több mint 3600, 5-8. osztályos diákjának szervez buszos kirándulást Székelyudvarhelyre a Verestóy Alapítvány.

Az úticél minden esetben a múzeum, ahol a diákok 2 lej 50 baniért cserébe két kiállítást is megtekinthetnek tárlatvezetéssel: az Erdélyi Panorámát, illetve a Jégkorszakot – jelentette be sajtótájékoztatón Nemes Melinda, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az ötlet nem újkeletű: 2012-ben a civilszervezet és a kulturális intézmény közötti remek együttműködésnek köszönhetően sokszáz vidéki iskolás csodálkozhatott rá Da Vinci szenzációs találmányaira.

A mostani folytatás is izgalmasnak ígérkezik: a kicsiket valószínűleg lenyűgözi a letűnt korszak hangulata, természeti világa, hiszen minden bizonnyal főként a Jégkorszak hozza majd tűzbe őket, mintsem az Erdélyi Panoráma.

Egyébként utóbbit is érdemes lesz figyelmesen végigkövetni, hiszen az 5-7. osztályosok számára fakultatív történelmi vetélkedőt szervez a múzeum, amelyen a tárlatról, illetve úgy általában a `48-49-es eseményekről kérdezik a résztvevőket, akik közül a legjobbakat értékes könyvcsomagokkal, valamint nagyszebeni kirándulással díjaznak, a tervek szerint októberben, az akkor megnyíló, az aradi vértanúk ereklyéit bemutató kiállítás napján.

Nemes Melinda, valamint a múzeum részéről Szappanyos Tünde és Szász Hunor egyaránt hangsúlyozta: az együttműködés, a program lényege, hogy lásson, tanuljon, szórakozzon a vidéki kisgyerek is.