Ukrajnában a polgárháborús helyzet miatt a gazdaság romokban, emiatt pedig a kárpátaljai magyarok megélhetése is veszélyben van. Ennek tudatában indítottak Magyarország szerte adománygyűjtő kezdeményezéseket, amelyekhez idővel a határon túli magyar szervezetek is csatlakoztak: köztük a székelyudvarhelyi nagycsaládosok egyesülete is.

Még március közepén fordult felhívással a világ magyar szervezeteihez az Ukrajna gazdasági nehézségei által különösen sújtott kárpátaljai lakosság, köztük a magyar kisebbség megsegítése érdekében a magyar köztársasági elnök felesége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke.

Az államfő felesége és a szeretetszolgálat elnöke a világ magyarjaihoz címzett levelében rámutat az elmúlt hónapok válságának következményeire: arra, hogy az eddig sem kedvező körülmények között élő lakosság számára az ukrán valuta jelentős értékvesztését követő áremelkedések egyre elviselhetetlenebb terhet jelentenek.

 

Az udvarhelyiek adományait is várják

A felhíváshoz a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is csatlakozott, amely a tavalyelőtt alakult székelyudvarhelyi családszervezetet is erre kérte.

„A közelmúltban a szövetség felkért arra, lehetőségeinkhez mérten járuljunk hozzá a kárpátaljai magyar testvéreink megsegítéséhez. Mi azonnal gyűjtőszámlát nyitottunk, amire sajnos egyelőre kevés pénzadomány érkezett be. Abban bízunk, hogy az ünnep közeledtével több mindenkinek jön meg az adakozási kedve”

- adott hangot reményének a székelyudvarhelyi Nagycsaládosok Szent József Egyesületének elnöke. Juon Károly hozzátette, nagypénteken utalnák a begyűlt összeget, hogy még húsvét előtt megkaphassák az adományokat a rászorulók.

Másfél éve alakult az udvarhelyi nagycsaládosok egyesülete. Másra is gondjuk van
Fotó: Lőrincz Csaba

Mindazok, akik pénzadománnyal segítenék a kárpátaljai magyar családok és idősek húsvétvárását, az alábbi számlákra utalhatják pénzbeli támogatásukat: RO72 RZBR 0000 0600 1752 8064 (RON), RO77 RZBR 0000 0600 1752 8071 (EUR) - Raiffeisen Bank Székelyudvarhely.