A PestiSrácok nevű portál készített riportfilmet Kelemen Levente unitárius lelkészről, a Homoród-mente magyarságának, olykor az egész székelységnek az összekovácsolójáról, a családapáról és huszár hagyományőrzőről, aki súlyos betegségével dacolva is felül a lovára.

A PestiSrácok.hu évről évre elmegy október táján Oklándra, ahol tiszteletbeli székelyeket avatnak. Azaz, olyan magyarországi magyarokat, akik testvérüknek érzik a székelyeket, az erdélyi magyarságot és ki-ki tehetsége szerint tesz is értük valamit.

Az ez évi ünnepségen most is részt vett Kövér László házelnök feleségével és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta: a címet akkor álmodta meg, amikor 2004. december 5-én a gyalázatos emlékű népszavazáson kevés volt a kettős állampolgársághoz az igenek száma. Mint mondta, a szocialisták a szabaddemokratákkal közösen megakadályozták, hogy a referendumon elegendő létszámban vegyenek részt a szavazópolgárok.

Szász Jenő ekkor találta ki, hogy ha Magyarország nem fogadja be a székelyeket, akkor a székelyek befogadják azokat a magyarokat, akik vállalják az együvé tartozást, elfogadják a székely szellemiséget, az összmagyar történelmi hagyományokat, és történelmi közösséget vállalnak a határon túli egyetemes magyarsággal.

Az elismeréseket egy sajátos ajánlási rendszerben a budapesti Székely Bálon és meghittebb körülmények között az Árpád-kori oklándi templomban azok kapják, akik sokat tesznek az anyaországban a Székelyföldért és az összetartozásért. A megtiszteltetésben huszár hagyományőrzők, mesteremberek, vállalkozók és újságírók éppúgy részesülnek, mint elismert művészek, polgármesterek és ismert politikusok.

A megindító hangulatú szertartáson sok mindenről szó esik, csak a szerénységéről ismert díjalapítóról, a Homoród-mente magyarságának, olykor az egész székelységnek az összekovácsolójáról, a családapáról és huszár hagyományőrzőről, (aki súlyos betegségével dacolva is felül a lovára), azaz Kelemen Leventéről kevés.

A főtisztelendő úrról tavaly nyáron, az erdélyi vallásszabadság 450 évvel ezelőtti kikiáltásának évfordulójára Kelemen Levente által szervezett 500 kilométeres lovas zarándoklat apropóján László Petra és Csibra Tibor készített videóriportot.

Javarészt akkor rögzítették a most bemutatott portréfilmet is.