Nyilvánvaló provokációs céllal érkezett a székelyudvarhelyi Kauflandhoz a Milițianul nevű YouTube csatorna működtetője. Sajnos elérte célját.

A sztori bizonyára már ismerős, a Kaufland grill részlegén készült videó bejárta az internetet, de még egyes román tévéadók híradásaiban is szerepelt. Aki még nem látta volna, miről van szó, annak íme:

A „milicista” azért érkezett Székelyudvarhelyre, hogy bebizonyítsa: lám-lám, a hír igaz, Székelyföldön nem szolgálnak ki, ha megszólalsz románul. Tény: a kiszolgáló lány meg sem mukkan, se magyarul, se románul, illetve de, választékos magyar nyelven azt mondja: „Kiszolgálom, csak engem fognak lebaszni, érted-é?”

Több se kellett a „milicistának”, a „baszod” szót ő is megértette, bár – mint később kiderült – azért tudogatott magyarul, mondjuk, egy szakosodott magyarprovokátortól ez a minimum elvárás.

Valójában annyi történt, hogy a mogorva kiszolgálónő épp akkor nyitott, még oda sem tette a miccset sülni, s mivel a „milicista” volt az első vendége, aprója sem volt, ezért adhatta vissza a tízlejest.

Az internet székely népe azonnal robbant, kígyót-békát kiáltva a román provokátorra. Értelemszerűen robbantak a románok is, s újfent kifele kívánnak minket az országból.

Tudom, népszerűbb a zsurnaliszta, ha ebben az esetben (is) startból nekiugrik a románok torkának. Mondjuk ennek a provokátor „milicistának” szét is tudnám rúgni a hátsóját, de az sem fér a fejembe, miért viselkedett ennyire bunkón a kiszolgáló, egyáltalán, mit keres ilyen beosztásban  egy ilyen személy? Miért nem tudott legalább elrebegni mosolyogva egy jó reggelt köszönést? Ha románul ez sem megy, akkor magyarul! S ha már annyit sem ért románul, hogy doj miccs, akkor hívja a feletteseit, vagy azokat, akik nulla román nyelvtudása ellenére felvették erre a munkahelyre.

Szóval kicsit nézzünk magunkba is, s legközelebb elegánsan, mosolyogva tegyük a helyére az ilyen semmiházi provokátorokat, s ne röhögtessük magunkat az olyan kijelentésekkel, hogy tanuljon meg magyarul, ha hozzánk jön...

Sajnos a Kauflandnál kitört műbalhé nem egyedi eset nálunkfele, de a többihez hasonlóan ez is a mi szegénységi bizonyítványunkra, hogy ne mondjam bunkóságunkra vall.

A provokátor elérte célját. Sikerült lejáratni Székelyudvarhelyt, Székelyföldet. S erről nem csak a provokátor tehet.

A történtek után azon gondolkodtam, mi lesz itt jövőre, a nagy egyesülés centenáriumának évében, illetve az is eszembe jutott, ha annyit sem tudunk románul, hogy bunö ziuá, vagy hogy doj miccs, akkor csak ne panaszkodjunk, hogy a multik román kiszolgálókat alkalmaznak...