Mivel a városházának továbbított olvasói észrevételre egy hónap után sem kaptunk választ, a december végén leközölt cikkünkre végül a helyi rendőrség vezetője reagált, hogy tisztázza a történteket.

Portálunk még a tavalyi év végén közölt le egy olvasói levelet, melynek szerzője a székelyudvarhelyi helyi rendőrséggel kapcsolatos észrevételét osztotta meg, melyben úgy vélte, hogy nem járnak el korrektül azok a rendőrök, akik az általuk kiprovokált szabálytalanság után járnak el.

A korábbi cikk hatására több udvarhelyi is megosztotta velünk saját tapasztalatát, egy Tábor negyedi lakos például azt kifogásolta, hogy épp az a közelben lakó, szolgálatban lévő rendőr büntette meg szabálytalan gyalogos átkelésért – amúgy jogosan – aki civilben ugyanazon az útrészen szokott rendszeresen átkelni, úgyszintén szabálytalanul.

A neve elhallgatását kérő panaszos észrevételét az ügy tisztázása végett november 21-én küldtük el a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal e-mail címére. (Próbáltuk hátrahagyni a városháza honlapján is, de az üzenőfal azóta sem működik.) Ezt két okból is indokoltnak tartottuk, egyrészt a helyi rendőrségnek az udvarhelyi önkormányzat a fenntartója, másrészt Gálfi Árpád polgármesternek épp az ilyen jellegű esetekkel (vélt vagy valós panaszokkal) kapcsolatosan volt egy korábbi ígérete, miszerint „a helyi rendőrséget arra utasítja, hogy ne a Kossuth utcában villogva a sétáló vagy parkoló tisztes polgárokat zaklassák, hanem a rendbontókat és a garázdákat fékezzék meg”.

Az udvarhelyi városháza egy hónap elteltével sem válaszolt a levelünkre (bár a válaszadási kötelezettség az e-mail-ekre is érvényes), a december 29-én leközölt cikkre viszont reagált László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője, aki hozzászólásában végül tisztázta a történteket.

„Az Ön által jelzett észrevételre a válasz, valószínű technikai okok miatt nem érkezett vissza Önöknek. Az említett időpontban intézkedtek a Helyi Rendőrség munkatársai, mint ezt a megkülönböztető fény is jelezte, a gyalogátjárón parkolt autót próbálták lefényképezni, előtte el engedték Önt, hogy ne várakozzon. Ahogy Ön említette a fehér csíkokat is bámulhatta volna, amik épp nem látszottak az ott parkoló autóktól, de az említett esetben a fényképezőgépet készítette elő, hogy lefényképezze az átjárón parkoló autót, ami veszélyeztette az ott átkelni szándékozó székelyudvarhelyi lakókat.
Helyi Rendőség Székelyudvarhely,
Vezérigazgató: László Szabolcs”