Az Erdélyi Kárpát Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya (uEKE) 2017. június 17-én első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezi meg az Udvarhelyi Teljesítménytúrát (UTT).

A hangsúlyosan nem versenyszerű eseményen az indulók megismerkedhetnek Udvarhely közvetlen környezetének természeti és kulturális értékeivel, miközben friss levegőn mozoghatnak egyet jó társaságban. A résztvevők, felkészültségüktől és kedvüktől függően választhatnak a 10, 20, illetve a 35 kilométeres távok közül, ez utóbbi már az egész várost körbekerüli.

Parajdi Lehel, az esemény főszervezője szerint: „Sokan évek, évtizedek óta Udvarhelyen laknak, mégsem ismerik a város közvetlen környezetében megtalálható természeti és kulturális értékeket. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy idén először megrendezzük az Udvarhelyi Teljesítménytúrát, amelyen bárki részt vehet, az egészen kicsi gyerekektől, a családosokon át a nyugdíjasokig, hiszen mindenki találhat kondíciójának megfelelő távot. Nem titkolt célunk, hogy az eseménnyel a természetjárást is népszerűsítsük, főleg, hogy most kezdődik a nyári szezon, ami tökéletes arra, hogy bárki elkezdje a kültéri mozgást”.

A legedzettebb résztvevők a 35 kilométeres, 1350 méteres szintemelkedést is magába foglaló távot a Jézus kápolnától kezdik majd, reggel 8 órakor, a táv teljesítésére 11 óra áll rendelkezésünkre. Ez az útvonal egész Udvarhelyt körbekerüli, így több oldalról is nagyszerű kilátás nyílik majd a városra.

A közepes, 20 kilométeres táv startja Fenyéden lesz 10 órakor, ezen 850 méteres szintemelkedést is meg kell mászniuk az indulóknak 8 óra alatt.

A legrövidebb, 10 kilométeres táv a Szejkétől indul 12 órakor, amely mindössze 420 méter pozitív szintemelkedést tartalmaz, így bárki számára vállalható a 4 órán belüli teljesítése.

A frissítő pontok Fenyéden és a Szejkén lesznek, ahol vízzel, gyümölccsel és zsíros kenyérrel töltekezhetnek fel a túrázók.

Mindhárom táv végpontja ugyanott, a Budvár alatt lesz, ahol a szintidőkön belüli beérkezőket emléklap és egy finom, jól megérdemelt bográcsos várja majd.

A nevezési díjak minden távra ugyanazok: 20 lej a felnőtteknek, 10 lej a turista szervezetek indulóinak, diákoknak és nyugdíjasoknak, valamint 30 lej a családoknak, létszámtól függetlenül.

A regisztráció a választott táv indulási helyszínén történik, fél órával a rajtok előtt. Mindhárom túra esetén az ajánlott felszerelés: 1-2 liter víz, bejáratott túracipő vagy bakancs, túrabot, napszemüveg, napvédő kalap, kendő, napvédő krém, esőkabát (bizonytalan idő esetén).

További információk igényelhetők Parajdi Leheltől a 0756-025 410-es telefonszámon.