Közel félszáz napirendi pontot tárgyalnak meg a székelyudvarhelyi önkormányzat mai ülésén. Olvassanak bele élő, szöveges közvetítésünkbe!

8.54

A tervek szerint ösztöndíjakat adnak a székelyudvarhelyi, állami közoktatási rendszerben tanuló diákoknak, egy sor civilszervezetet felmentenek a terület- és ingatlanadó kifizetése alól, megpróbálják feloszlatni az önkormányzat tulajdonában lévő Udvarhelyi Média Kft-t, kinevezik Jakab Attilát a Pro Sport Alapítványba, s a város köztulajdonát képező erdőalap kezelését a Romsilvára bíznák - hogy csak néhány napirendet említsünk a közel félszáz közül.

 9.04

Gálfi Árpád kiemeli, hogy 46 napirendi pont szerepel terítéken, megköszöni a kollégák megfeszített munkáját. A Regionális Operatív Programból - nyertes pályázat esetén - 17 utcában modernizálhatják az infrastruktúrát, elektromos buszokat is beszerzeznének. 16 millió eurós, vissza nem térítendő támogatást nyerne a város, ha pozitívan bírálják el a pályázatot. "Az adófizetők pénzéből soha nem tudnánk látványosan fejleszteni" - emeli ki Gálfi.

9.08

Az Udvarhelyi Média Kft. felszámolása szükségszerű, de az okozott kárt, több mint félmillió lejt be kell hajtani, valakiknek fizetni kell - hangzik el. Gálfi reméli, az RMDSZ-frakció nem hátráltatja a probléma megoldását.

9.11

Pénzt különítenek el az egyházak programjaira, a kulturális- és sport tevékenységekre, ezekre pályázatot írnak majd ki.

9.12

Egy másik Árpád, az ülést vezető alpolgármester, Orbán veszi át a szót, s rögtön rá is térnek a napirendekre: 1. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város frissített, a 2018-2020-2030 közötti időszakra vonatkozó Fenntartható városi mobilitási tervének jóváhagyásáról. Jakab Attila városmenedzser ismerteti a tervet, elmondja, hogy csak a városban 18261 autó van, miközben az úthálózat a nyolcvanas évek óta nem fejlődött, s az úthálózat több mint fele rossz vagy nagyon rossz állapotban van.

9.17

A lakosság 37 százaléka autóval jár, 40 százaléka gyalog, tíz százalékuk bringával, de a többség hajlandó lenne váltani, ha építenének bicikliutakat, illetve gyors, kényelmes lenne a tömegközlekedés.

9.19

A projekt célja "lefaragni" a 37 százalékból, de ehhez szemléletváltásra is szükség van, hangoztatja Jakab. A tavaly elfogadott mobilitási tervet felújították, ezt kellene most elfogadja az önkormányzat. 

9.22

Jakab látványterveket mutat be, tényleg látványosak a tervek. "Kicsit futurisztikusnak tűnhetnek a tervek, de kezdjük el, induljunk el egy úton" - mondja. A két komplementáris pályázat összértéke közel 74 millió lej, kérdés, mi valósul meg belőlük...

9.29

A mai első hat napirendi pont mindenike ehhez a témához kapcsolódik. Íme, melyek ezek: 1. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város frissített, a 2018-2020-2030 közötti időszakra vonatkozó Fenntartható városi mobilitási tervének jóváhagyásáról. 2. Határozattervezet a helyi tömegközlekedési szolgáltatás végrehajtására vonatkozó szabályzat, a székelyudvarhelyi, menetrend szerinti, helyi tömegközlekedési szolgáltatásra vonatkozó műszaki leírás, a helyi tömegközlekedési szolgáltatás irányítására vonatkozó átruházási szerződésre irányuló javaslat és a város helyi tömegközlekedési rendszerének átruházására és fejlesztésére vonatkozó célszerűségi tanulmány jóváhagyásáról. 3. Határozattervezet a Székelyudvarhelyi közúti infrastruktúra rehabilitálására és korszerűsítésére vonatkozó parkolási politika jóváhagyásáról. 4. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Székelyudvarhely közúti infrastruktúrájának rehabilitálása és korszerűsítése, a közúti forgalom zsúfoltságának- és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében című beruházási terve DALI és műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásáról. A projekt célja a szén-dioxid csökkentési stratégiák előmozdítása minden területen, különösen városi területeken, beleértve a fenntartható városi mobilitási tervek előmozdítását és az alkalmazkodás mérsékléséhez szükséges intézkedéseket. 5. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Székelyudvarhely közúti infrastruktúrájának rehabilitálása és korszerűsítése/II – RÁKÓCZI FERENC, a közúti forgalom zsúfoltságának- és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének érdekében című beruházási terve DALI és műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásáról. 6. Határozattervezet a Székelyudvarhelyi közúti forgalom zsúfoltságának- és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének érdekében történő, a közúti infrastruktúra rehabilitálására és korszerűsítésére/II vonatkozó parkolási politika jóváhagyásáról.

9.31

Mindenikre egyhangú voks, haladunk, jön a hetedik napirend: 7. Határozattervezet aSzékelyudvarhely közterületét képező 158,06 m2 (teljes) felületű (120,12 m2 üzlethelyiség és 20,38 m2 + 17,56 m2 raktárhelyiség/mellékhelyiség) – a Művelődési Házban található – helyiség kereskedelmi tevékenységek céljából és nyilvános árverésen keresztül történő bérbeadásának elindításáról. Az egykori Siculus bárról van szó. Tavaly már kiírták licitre a felületet, de nem találtak gazdát rá. Idén 34 lejre csökkentették a négyzetméterenkénti árat, így havonta kábé kétezer lejt kellene fizessen az a vállalkozó szellemű vállalkozó, aki bérbe veszi a várostól a Művelődési Ház alatti felületet.

9.34

8. Határozattervezet Hargita Business Center 2018-as költségvetési tervének jóváhagyásáról. Ezt is elfogadják. Bővebben nem tudunk írni erről, hiszen a szakbizottságban tegnap már megtárgyalták a kérdést, de arra mi nem kaptunk meghívót.

9.35

9. Határozattervezet a Székelyudvarhelyen, a Márton Áron tér, 2. szám alatt található (Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közjavainak leltára, a 2001./1351-es kormányhatározat 3-as melléklete, 29-es pozíció) udvar és sportpálya (salakpálya) műszaki paramétereinek jóváhagyásáról, a telekkönyveztetés érdekében. A Peda mögötti salakpályáról van szó, ezt is megszavazzák.

9.36

10. Határozattervezet a Székelyudvarhelyen található állami lakások lakófelületeinek bérbeadására irányuló keretszerződési minta jóváhagyásáról. 335 lakásról van szó, évente ellenőrzik majd ezeket.

9.39

Haladunk. 11. Határozattervezet a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 2018-as bérleti díjának megállapításáról 180.000 lej értékben, a visszakapott székelyudvarhelyi egyházi épületek és ráeső területek oktatási intézményekként történő használatáért. Arros Orsolya szerint hiába javasolták, mert elutasították, hogy a bér - tavalyhoz hasonlóan - 250 ezer lej legyen, s erről az érintetteket sem tájékoztatták, ezért nem tudják támogatni a javaslatot. Arros azt mondja, a Gimi felújításáról Kelemen Hunor személyesen tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, Hajdó Csaba szerint ugyanígy lobbizzhatna a román miniszterelnöknél is a terelőút felújítása érdekében.

9.44

Orbán Balázs szerint háború után szletnek a hősök, az RMDSZ igyekezete kissé megkésett. Egy rövid "elmúltnyolcévezés" következik...

9.45

Különben is az új városvezetést illeti a dicséret, mert Budapesten garanciát látnak benne, úgyhogy Arros csak ne ízlestelenkedjen, háborog Orbán. "A felkínált összeg összhangban van az igénnyel" - mondja Orbán a 180 ezer lej apropóján.

9.47

Gálfi Árpád is szót kér s kap. Az új városvezetés nem híve a politikai csatározásoknak, erre bizonyíték, hogy Kelemen Hunorral és Bíró Zsolttal aláírt egy olyan szerződést, még a kampányban, amely a város fejlődését szolgálja. "A terelőúttal kapcsolatban is Kelemen Hunor segítségére lesz szükség" - mondja.

9.51

Sinka Arnold hangsúlyozza, hogy korábban elkészítették a felújítási terveket, vagyis jöhetett a pénz. "Szépek a szólamok, viszont elfelejtettek egyeztetni a státussal, a katolikus egyházzal" - mondja Sinka.

9.52

Benedek Árpád Csaba kéri, hogy szavazzanak a negyedmillióról. Tovább tart a csetepaté a "magyar pénzekről." A Gimi, korábban az SZKC esetében is vitát szült a magyarországi kormánytámogatás - mit gondolhatnak odakint rólunk??? Lecsapunk a támogatásra, mint szomáliai gyerekek a segélycsokira?

9.56

A bér a Gimi esetében 180-, a Refi esetében 250 ezer lej lesz, dönt a Koalíció.

9.57

Lapozzunk. 13. Határozattervezet a Székelyudvarhelyi állami közoktatási rendszerben tanuló diákoknak megadható, a 2017-2018-as tanévre vonatkozó ösztöndíjösszegek megállapításáról kategóriák szerint. Megszavazzák, állítólag ugyanazt az összeget, mint a tavaly.

9.58

14. Határozattervezet a J19/4/2014 cégbejegyzési számmal, a 32629786-os egységes adószámmal és a 800.000 lejes törzstőkével rendelkező Udvarhelyi Media kft. feloszlatására és felszámolására irányuló eljárások megindításának jóváhagyásáról. A szakbizottságban nem sikerült elfogadtatni a tervezetet. Péter Balázs névre szóló szavazást kér. Benedek kéri az éves mérleget, hiszen ezt az átvilágítás során a Számvevőszék is kérte. Az RMDSZ-frakció korábban is kérte a mérleg bemutatását, de a városvezetéstől azt a választ kapta, hogy nem érték el Molnos Zoltán ügyvezetőt. Benedek tegnap elhívta Molnost a szakbizottsági ülésre. Állítólag decemberi mérleget kaptak, ami viszont nincs se lepecsételve, se aláírva, ezért nem tudnak szavazni erről a kérdésről.

10.02

Gálfi szerint ez az ügyvezető dolga lett volna, nem az övé. Hajdó Csaba szerint a mérleget letették, viszont anélkül, hogy a tanács elé terjesztették volna. "A közpénz elherdálásáról van szó. Számoljuk fel a céget, söpörjük le a múltat, a történetet ne blokkolják politikai szempontok alapján, hiszen ez vissza fog ütni Önökre" - üzeni a tulipánosoknak.

10.04

2016-os mérleget kaptak, mondja Péter Balázs, Sinka azzal érvel, hogy nincs aláírva. Gálfi, azt mondja, tanácsosként ellenezte a cég törzstőke emelését, s felhívja az "újak" figyelmét, ne kövessenek el még több hibát.

10.07

Nem jutnak dűlőre, öt perc szünet következik. A céget csak kétharmados többséggel tudják felszámolni, ezért van szükség néhány RMDSZ-es voksra is.

10.16

Még mndig szünet van. Benedek szerint a tavalyi mérleget utólag is elfogadhatják, ettől viszont a koalíciósok irtóznak, mint ördög a fokhagymától.

10.17

"Én annakidején megmondtam" - hangoztatja Gálfi. Ő is támogatja a névre szóló szavazást. Az RMDSZ-esek még a folyósón egyeztetnek.

10.19

Elkezdik a névre szóló voksot. A Koalíciósok igennel szavaznak, ők felszámolnák a céget. A tulipánosok még mindig nem jöttek vissza.

10.21

Egyébként két RMDSZ-es voksra lenne szükség, hogy a tervezet átmenjen.

10.22

"Nem ebédszünetet kértek, hanem egy rövid tárgyalási szünetet", mondja Péter Balázs. "Most már az ajtó közelében vannak" - jelenti a polgármester. "Most győzködik azt a kettőt" - mondja valaki.

10.23

Rátérnek a következő napirendi pontra, a tulipánosok még mindig kint vannak. 15. Határozattervezet a 2018-as évre érvényes adókról és illetékekről szóló 2017./248-as helyi tanácshatározat módosításáról és kiegészítéséről. Megszavazzák. Az RMDSZ-frakció még mindig egyeztet a folyósón.

10.25

16. Határozattervezet az Adótörvénykönyvre vonatkozó 2015./227-es törvény 456. cikkelye, 2. bekezdésének a alpontja és a 464. cikkely 2. bekezdésének i alpontja rendelkezéseiben említett személyek épületadó mentességének jóváhagyásáról. A műemléképületekről van szó, olyanokról, amelyekben nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet. Három igénylés érkezett a városvezetéshez. Megszavazzák. Az RMDSZ-esek még mindig kint vannak. Adómentességet kapnak a hibrid járművek, szám szerint 14, tulajdonosai is.

10.26

Visszatérnek az RMDSZ-esek, visszatérnek a médiás napirendre. Az RMDSZ-esek nem szavaznak, nicns meg a kétharmad, nem sikerült felszámolni a céget.

10.28

Több civilszervezetet mentenek fel az épület- és területadó kifizetése alól. Ezek a következők: 

18. Határozattervezet a Civitas alapítvány a polgári társadalomért felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

19. Határozattervezet a Dr Palló Imre Alapítvány felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

20. Határozattervezet Péter Attila felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól, az Orbán Alapítványnak bérbe adott ingatlan esetében.

21. Határozattervezet a Székelyudvarhelyi Pro Alapítvány felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól, a Mihail Kogălniceanu utca 2. szám alatti ingatlan esetében.

22. Határozattervezet a Caritas-Logisztika felmentéséről az ingatlanadó kifizetése alól.

23. Határozattervezet a Fundația Szent Gellért Alapítvány felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

24. Határozattervezet Bartók Sándor felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

235 Határozattervezet a Gyulafehérvári Caritas – Orvosi és szociális gondozó szervezet felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

26. Határozattervezet az Udvarhelyi Fiatal Fórum felmentéséről az ingatlanadó kifizetése alól.

27. Határozattervezet a Kolping kft. felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

28. Határozattervezet Urmánczy Ștefan és Ghiță Urmánczy Éva Gabriella felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

29. Határozattervezet a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára Egyesület felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

30. Határozattervezet a Csíkszeredai Futball Klub Egyesület felmentéséről az ingatlan- és területadó kifizetése alól.

10.30

A kogalniceanu utca 2. szám alatti Székelyudvarhelyi Pro Alapítvány esetében az RMDSZ-esek nem szavaznak, de nem oszt, nem szoroz, ebben az esetben nem kell kétharmad.

10.32

31. Határozattervezet a Székelyudvarhelyen 2018. március 1–31. közötti időszakban szervezendő Társadalmi-kulturális-oktatási tevékenységek program jóváhagyásáról. Öt programról van szó: nők napja, március 15, víz világnapja, hagyományos vásár, húsvéti vásár. Átmegy, bár az RMDSZ ellene szavaz, illetve tartózkodik.

10.37

32. Határozattervezet a székelyudvarhelyi szociális lakások elosztásának kritériumairól és módozatáról. Az ősz folyamán adnák át az új, 48 lakrészt számláló csereháti tömbházakat, a kritériumrendszerről szavaznak. Azt ígérik, a sajtón keresztül értesítik a részletekről a lakosságot. A székelyudvarhelyi állandó lakhellyel rendelkező igénylők - az RMDSZ javaslatára - nem hat, hanem tíz pontot kapnak az elbírálásnál.

10.39

33. Határozattervezet az Állami Lakásügynökség székelyudvarhelyi lakásainak értékesítésére vonatkozó szabályzat jóváhagyásáról. A hozzávetőleges árat kifüggesztik a tömbházak ajtóira, hangzik el. A pénz nem az önkormányzathoz folyik be, de vásárlásra biztatnak minden lakót, hogy az új lakásépítések igénylésénél a város lobogtathassa, lám, mekkora igény van Udvarhelyen tömbházlakásokra.

10.42

Az ár a hasznos felületre van kiszámolva, a reális érték több lesz, erről tájékoztatni kell a lakosságot, mondja Benedek.

10.43

34. Határozattervezet egy székelyudvarhelyi, kialakítás alatt lévő utca elnevezésének jóváhagyásáról. Létrejön a Hóvirág utca a Szászok-táborában. Volt javaslat Kováts Istvánra is, a tervek szerint egy új városrészt a régi nagy elődökről neveznek majd el.

10.44

35. Határozattervezet a székelyudvarhelyi parkolóhelyek szervezési és igazgatási szabályzatának jóváhagyására vonatkozó 2017./240-es helyi tanácshatározat érvénytelenítéséről. Vissza kell vonni egy októberi határozatot, ami megengedte, hogy a rendezvényekkor a városháza téren lakók másutt parkolhassanak ingyen. A prefektúra ezt megtámadta, ezért kellett visszavonni. Megszavazzák.

10.47

36. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonát képező erdőalap kezelésére vonatkozóan, a Hargita Megyei Erdészeti Hivatal révén, a Romsilva – Országos Erdőgazdálkodási Hivatallal való új szerződés megkötésének jóváhagyásáról. A szakbizottságok nem támogatták az előterjesztést, tudjuk meg. Csupán kilencen szavaznak igennel, a tervezet nem ment át.

10.49

38. Határozattervezet Jakab Attilának, a Székelyudvarhelyi Pro Sport Alapítványba, Székelyudvarhely Megyei Jogú Várost képviselő tagként történő kijelölésére vonatkozóan. Jakab alelnöke lenne az alapítványnak. Gálfi ígéri, újraszervezik a teljes székelyudvarhelyi sportéletet. Az elnöki tisztségre Tamás Zoltánt fogják javasolni.

10.54

Elérkeztünk a pályázati kiírásokhoz, ezeket zsinórban fogadja el a testület.

39. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, a fizikai- és egészséges életmódot elősegítő tevékenységekre irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

40. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, a Romániában elismert egyházak éves, vissza nem térítendő támogatási programjának jóváhagyásáról.

41. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, programokra/projektekre/kulturális tevékenységekre irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

42. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, a 2017-2018-as és a 2018-2019-es tantárgy- és iskola versenyeken kiváló eredményeket szerzett diákokat és irányító tanárokat megillető, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

43. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, a teljesítménysportra irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

44. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, ifjúsági és oktatási tevékenységekre irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

45. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, a testi, lelki, szellemi vagy gazdasági szempontból hátrányos helyzetű kategóriák tevékenységeire irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

46. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2018-as költségvetéséből finanszírozandó, a környezetvédelmi tevékenységekre irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról.

10.57

A pályázatok részleteiről természetesen időben tájékoztatja majd a polgármesteri hivatal az érdekelteket. Belenéztünk az előterjesztésekbe, a teljesítménysportra például 700 lejt különítenek el a tavalyi 900 helyett, igaz, immár nincs SZKC...

10.58

Különfélék. Ölvedi Zsolt köszönti a születésnapos Orbán Balázst. Lőrincz Zsuzsanna a Fenyő utca rendbetételét kéri, legalább a sáncokat ássák ki, télen korcsolyával járnak templomba az ott lakók. A József Attila utcaiak kérését tolmácsolja: hétvégenként sokan szemetelnek a Mokka kávézó mögött, a helyi rendőrség gyakrabban kellene arrafele járőrözzön. Biró Edith abba a negyven százalékba tartozik, akik gyalog járnak. Szerinte járhatatlanok az utak, például a kórház előtt sosincs letakarítva. Március tizedikén a székely szabadság napját ünnepelik Marosvásárhelyen, a tanácsosasszony mindenkit szeretettel meghív az eseményre.

11.03

Orbán Balázs születésnapi ajándék gyanánt "megkapja", hogy a következő ülést ő vezetheti. A következő ülés időpontja egyelőre nincs kőbe vésve, lesz egy sor ünnep, szabadnap. "Meglátjuk" - zárja le röviden a mai tanácsülést Gálfi Árpád.

11.05

Ezzel búcsúzunk mi is, meglátjuk, mikor lesz megint élő közvetítésünk az önkormányzat üléséről...

Éljenek a lehetőségekkel, pályázzanak, akik pályázhatnak.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!