Szerda reggelig két és félszázan írták alá azt az internetes petíciót, melynek célja a kezdeményezők szerint, hogy az aláírók ilyen módon is kifejezzék: nem szeretnének lemondani a G. Egyesület által szervezett színvonalas kulturális rendezvényekről.

{egycikk id="2559"}

A székelyudvarhelyi Szalay Zsuzsanna pszichológus, tanár kezdeményezésére indult aláírásgyűjtés a peticiok.com oldalon, ahol az aláírók szolidaritásukat fejezhetik ki a polgármesteri hivatal kulturális pályázati kiírásán érdemtelenül kevés támogatásban részesített G. Egyesülettel – az egyesületet a hétfőn bezárt G. Café működtetői hozták létre.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy 2017 augusztusától nem folytatódnak a G. Egyesület által szervezett nemzetközi színvonalú kulturális rendezvények Székelyudvarhelyen.

Több mint másfél évtizede ez az egyesület hozta el városunkba a kortárs magyar irodalom színe-javát, nekik köszönhetően találkozhattunk személyesen Kányádi Sándorral, Esterházy Péterrel, Szabó T. Annával, Dragomán Györggyel, Bartis Attilával, Bodor Ádámmal, általuk hallgathattuk a hazai, a magyarországi és nemzetközi jazz -és rockszíntér kiválóságait, mint pl. A. G. Weinberger, Benito Gonzalez, Sárik Péter és barátai, Vukán György, Dés László, Fábián Juli, Luiza Zan, Ada Milea, stb.

Továbbá kiállításokat, filmbemutatókat, komolyzenei és kocsmaszínházi előadásokat szervezett, és lehetőséget adott a bemutatkozásra számos helyi zenekarnak, filmeseknek, slammereknek is. Öt éven át a G. Egyesület szervezte Erdély egyetlen összművészeti klubfesztiválját a G. Fesztet, és 14 éven át a Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivált.

Jelen szolidaritásvállalás kezdeményezői nem szeretnének lemondani a hasonló színvonalú rendezvényekről, ezért tisztelettel kérik Székelyudvarhely városvezetesét, hogy találja meg a módját, a helyszínét és méltányos finanszírozási lehetőségeit annak, hogy a G. Egyesület által nyújtott kulturális programok ne szűnjenek meg.

Aláírásommal egyetértek, hogy Székelyudvarhelynek szüksége van arra a hiánypótló tevékenységre, amit a G. Egyesület nyújtott több mint másfél évtizeden át a város lakóinak” – írja a https://www.peticiok.com/g_egyesulet#form oldalon, ahol alá lehet írni a petíciót.

Elmeszelt pályázatok

Ismert: a G. Egyesület vezetői május végén jelentették be: többé nem szervezik meg Erdélyben egyedülálló rendezvényeiket, a G. Feszt összművészeti fesztivált, valamint a rangos Kamarazene-fesztivált, mivel a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által kiírt kulturális pályázatokon csak a korábban elnyert támogatások töredékét – 5-5 ezer lejt – kapták meg az új városvezetéstől.

Az egyesület elnöke, Bihari Lóránt akkor úgy nyilatkozott, komolyan kifogásolható, hogy a nyertes pályázatok között olyan rendezvények kaptak jelentősen nagyobb támogatást, amelyeknek szerinte semmi keresnivalója nem lenne a kulturális fejezetben, illetve hogy a hivatal saját rendezvényeit támogatja, holott a pályázati kiírás a civilszervezeteket kellene segítse.

A nyertes pályázatok és az elnyert összegek egyébként ezen az oldalon böngészhetők: http://www.udvarhely.ro/wp-content/uploads/2017/04/kulturalis-projektek.pdf

Bihari azt mondta, csalódott, mert valóban azt remélte, a város jobbra vált, a színvonalnak megfelelő összeggel támogatja a G. Egyesület által életre hívott, nem csak az udvarhelyiek körében népszerű rendezvényeket, mint például a kamarazene-fesztivált, amelyen az elmúlt években húsz ország 80 előadója lépett fel Kanadától Argentínán át Európa majd minden országáig.

A G. Feszt összeművészeti fesztivált jobbára saját zsebből, innen-onnan szerzett támogatásokkal finanszírozták – tavaly Buntáék 15 ezer lejt adtak az eseményre, az új városvezetés idén a kamarazene-fesztiválhoz hasonlóan 5 ezer lejre taksálta a tánctól a zenéig, irodalmi estekig sok színvonalas eseményt felvonultató rendezvényt.

Egyetlen tollvonással elintéztek két fesztivált, ami nem csak Udvarhelyen, de Erdélyben is egyedülálló” – summázta akkor a csalódott Bihari.

Jakab Attila városmenedzser, aki szintén tagja volt a pályázatokat elbíráló bizottságnak, úgy nyilatkozott a Hargita Népének, hogy a pénzösszegek elosztásánál nem volt részrehajlás, és hogy a rendezvények minőségét is figyelembe vették.

A Mihír információi szerint egyébként a G. Egyesület által benyújtott dokumentáció hibás volt: ezt Jakab akkor úgy fogalmazta meg, hogy „a dokumentációnak voltak gyengeségei.”

Egybehangzó vélemények szerint az viszont a pályázatokat elbíráló bizottság gyengeségére utal, hogy nem merték visszadobni az egyesület pályázatait (a korrigálásra lett volna három nap), hanem a hibák dacára „ne mondják, hogy nem adunk semmit” alapon nyújtottak némi alamizsnát, azt bizonyítva megannyi civilszervezet előtt, nem baj, ha hibás a dokumentáció, úgyis adnak valami pénzt...