Ismét megnyitották az inkubátorházat Székelyudvarhelyen, bár – mint a helyszínen kiderült – még alig inkubátorház az inkubátorház. Keresd Szinuszt, a menedzsert, ha fiatal vagy, s ha vállalkoznál.

Élettel telik meg a nyár folyamán a székelyudvarhelyi inkubátorház, legalábbis ezt reméli a létesítmény menedzsere, Szakács-Paál István. Az ifjabbik Szakács –vagy ahogy Udvarhelyen ismerik: Szinusz – csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tárt karokkal fogadják a vállalkozókat, s elmagyarázzák nekik, miről is szól az inkubációs folyamat.

Eddig egyébként több mint húsz cég jelezte, hogy beköltözne a még újszagú épületbe.

A beköltözést több feltételhez kötik, erről picit később, először is nézzük az ajánlatot, apró betűs részek nélkül. Havi 32-35 euróért már lehet irodát bérelni, ezek közül a 8 négyzetméteresek a legkisebbek.

Az árban benne van a rezsiköltség, a takarítás, a parkolás, az őrzés-védés, a tárgyaló- és konferenciatermek használata, az ingyenes internet, a jogi tanácsadás, a professzionális számítógépek, nyomtatók, s – ezt nem mondták, de biztos így van – a mosdók használata.

Igaz, csütörtökön még nem volt budipapír, de valószínűleg az Európai Uniónak vagy a megyei tanácsnak hamarosan erre is gondja lesz. Ezt az apróságot leszámítva elmondható: udvarhelyi inkubátorház=minőség, luxus, kényelem minden négyzetméteren.

Azért nyilván nem úgy működik a dolog, hogy Margit néni, a tökmagárus beállít, s kibérel egy irodát csődbe ment bizniszének fellendítése céljából, a jelentkezők több feltételnek is meg kell feleljenek a beköltözéshez – ezeket többnyire a törvény és a pályázati feltételek szabályozzák.

Először is a vállalkozás – szigorúan KKV! – nem lehet idősebb 3 évesnél, nem lehet csődeljárás alatt, a termelői vagy a szolgáltatói szférában kell tevékenykedjen, s fél éven belül legalább egy munkahelyet kell létrehozzon.

A jelentkezési feltételekről máskülönben Borbély Erika jogtanácsos tud többet mondani, őt kell keresni reggel 8 és délután 4 között a város végén, a járhatatlan Budvár utcától picit visszább, abban az irdatlan nagy fakockában.

A csütörtöki sajtótájékoztatóról a politikum sem hiányozhatott, az előző 27 inkubátorház-megnyitón viszont ehhez már hozzáedződött a sajtó.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke némi ejnye-bejnyézéssel indítva felidézte a múltat, amikor többen megkérdőjelezték az inkubátorház létjogosultságát, noha a megye GDP-jének több mint felét Udvarhely és Udvarhelyszék termeli, s most viszont, hogy célegyenesbe fordult a dolog, mindenki magáénak tartja a megvalósítást. „Nagyon erős udvarhelyi lobbira volt szükség ahhoz, hogy Udvarhelyen létrejöhessen az inkubátorház” – pontozta Bíró, majd beszélt egy sort az elvándorlásról, az itthonmaradásról, a duális képzésről, a CNC marógépekről, ilyenekről…

Barti Tihamért megdicsérték, pedig nem is udvarhelyi: elhangzott, hogy a megyei tanács gyergyói alelnöke az alapkő letételétől a nemrégiben az áramszolgáltatóval nyélbe ütött szerződésig végigkövette, koordinálta a beruházást, a munkálatokat.

A hargitai gazdaságfejlesztést illetően most Székelyudvarhelyen van a megye szeme. Úgy gondolom, van létjogosultsága Udvarhelyen ennek az inkubátorháznak” – mondta Barti.

Barti megemlítette Bírónak az ifjúság terén kifejtett tevékenységét, hogy az UIET nevű ifjúsági szervezeten keresztül évek óta próbálják felrázni a fiatalságot, s minden bizonnyal ennek is betudható, hogy több fiatal indított vállalkozást, s ezek most az inkubátorház jóvoltából megkapják a kezdő löketet ahhoz, hogy a későbbiekben jól menő, sikeres vállalkozásként működjenek.

Az udvarhelyi inkubátorház megkerülhetetlen lesz a gazdasági szférában” – prófétáskodott egy sort Barti.

A helyi tanács részéről Hajdó Csaba gratulált az alelnököknek a megvalósításhoz, illetve örömét fejezte ki a megyei és a helyi önkormányzat közötti sikeres együttműködésnek.

Dr. Gergely Attila, az inkubátorház menedzserasszisztense arról beszélt, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak a tanintézményekkel, hogy már a diákkorban alakítsák ki a vállalkozói szellemet, illetve arról is említést tett, hogy nemzetközi mentorcsoportot hoznak létre.

A székelyudvarhelyi inkubátorház egyébként még nem nyerte el az inkubátorház titulust, erre vonatkozó kérésüket jelenleg az illetékes szakminisztériumban véleményezik.

Ha viszont elnyerik, s mitől ne nyernék el, akkor – egyebek mellett – húszezer lejes, vissza nem térítendő, pályázaton elnyert összegekkel tudják majd segíteni albérlőiket.

Az első kapavágás, az első alapkőletétel, az első pikámerezés, az első ecsetvonás, az első lambériázás és megannyi más, széles körű sajtónyilvános avatás után az inkubátorházat ősszel hivatalosan is felavatják.

Biztos, ami biztos.