Bár, napjainkban minden a koronavírusról szól és a pandémia körül forog, az óvodában próbálják a gyerekek érdeklődését más fontos dolgokra is ráirányítani. Az Állatok Világnapját egy vetélkedő keretében ünnepelték meg, amely az „Ismerjük meg az állatok csodálatos világát” projekt bezárásaként valósult meg.

Mivel a környezettel kapcsolatos látásmód, viselkedéskultúra és értékrendszer kialakítása szempontjából az óvodáskor ideális és nagyon fontos szakasz, a szemléletformálásra is szükség van. Mely az állatok ismeretét és védelmét célozza, hisz „az ember része a természetnek, nem ura”.

Ennek érdekében szeretnénk minél alaposabb állatvédelmi ismeretek birtokába juttatni gyerekeinket” – nyilatkozta László Ildikó, projektfelelős.

A vetélkedőt a napközi négy csoportja közötti csapatversenyként szerették volna megszervezni eredetileg, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel, a távolságtartást alkalmazva, a gyerekek közötti egyéni, játékos - versenyfeladatokat szerveztek. Ennek keretében, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal és a Csicsergő Egyesület támogatásából megvásárolt játékeszközöket használták fel, a vetélkedő feladatai állatos képkártyák megfeleltetése az állatok élőhelyével, állatos puzzle kirakása időkerettel, állatok megfeleltetése a kedvenc eledelükkel voltak.

A gyerekek nagyon élvezték a játékokat és bebizonyitották, hogy elmélyült ismereteik vannak az állatvilággal kapcsolatosan. Minden gyerek diplomát kapott, és az óvoda négy csoportja állatos könyvcsomaggal gazdagodott a projektnek köszönhetően.

A hagyományokat tisztelve és őrizve, arra törekszünk, hogy az ember és a természet szeretetére, tiszteletére, védelmére, értékeink megóvására, s mindezek szépségeire rácsodálkozó gyerekeket neveljünk. Célunk, hogy egy olyan nemzedék nőjön fel, amely képes lesz nemcsak másként gondolkodni a környezetéről, hanem készen áll arra is, hogy az élővilágot a tőle telhető módon megőrizze és "átadja" az utána felnövekvő generációnak is. Mert, mint a bölcsesség tartja - az élővilágot unokáinktól kaptuk kölcsön, vigyáznunk kell tehát rá, hogy nekik is legyen mit kölcsönvenniük” – hangsúlyozták a pedagógusok.