Szinaján ülésezett a Képviselőház Szállításügyért és infrastruktúráért felelős szakbizottsága. A munkamegbeszélés fő témája a Comarnic-Brassó autópálya megépítése volt, ám az esemény a szállításügyi miniszter döbbenetes kijelentései miatt marad emlékezetes.

A találkozón Lucian Șova szállításügyi miniszter bejelentette: nem folytatják a tárgyalásokat az említett útszakasz megépítéséről a Világbankkal. A Comarnci-Brassó sztrádaszakasz 2002. óta szerepel a különböző kormányok napirendjén: a legújabb elképzelések szerint állami és magánberuházásokból szeretnék megépíteni.

A kihelyezett munkamegbeszélésen egyértelművé vált: egyhamar nem épül meg az említett autópálya, melynek tervezéséhez, kivitelezéséhez az elmúlt közel két évtized során eddig háromszor is nekifogott a román kormány” – jelentette ki a megbeszélésen jelen lévő Benedek Zakariás, a szállításügyi bizottság tagja.

Az RMDSZ parlamenti képviselője hozzátette: sokat elmond a jelenlegi állapotokról, hogy Lucian Șova miniszter bejelentése után, miszerint nem folytatják a tárgyalásokat az említett útszakasz megépítéséről a Világbankkal, a pénzügyi intézmény közleményben jelezte, hivatalosan senki nem értesítette őket erről.

A miniszter úrtól tudjuk: Románia 11 milliárd euró értékben készített elő út- és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre vonatkozó projekteket. A tervek terén tehát nagyszerűen állunk, kár, hogy ugyanez nem mondható el a kivitelezésekről is” – reagált a bejelentésre Benedek Zakariás.

A találkozón Lucian Șova úgy vélekedett, amennyiben autópályák épülnek Romániában, elmennek az országból a multinacionális vállalatok. Érvelése szerint a nagy nemzetközi cégek azért jöttek országunkba, mert nálunk alacsonyak a fizetések, az autósztrádák megépülése után viszont jelentősen nőhetnek a bérek, s így a multik olyan országokba állnak majd tovább, ahol nincsenek autópályák...

Benedek Zakariás ehhez csak annyit fűzött hozzá: sem a magyarországi, sem pedig a nyugat-európai példa nem ezt bizonyítja, hanem éppen ennek az ellenkezőjét.