Minden gyermek legelső és legfontosabb „játszótere” a saját feje: a jó építőjáték pedig engedi fejlődni, kibontakozni a gyerekek gondolatait. A Fuss Neki!-n gyűlt támogatásból éppen ezért legót vett az óvoda.

A gyermekek körülbelül akkor kezdenek építeni, amint képesek stabilan a kezükbe fogni két tárgyat, ezzel észreveszik, hogy bizonyos dolgok egymáson vannak. Fokozatosan egymás hegyére-hátára kerül minden, még akkor is, ha nem erre van kitalálva.

Bár a gyermeki fantázia enged mindent építőjátéknak látni, érdemes olyan játékot vásárolni, melynek igazából ez a rendeltetése – ezért gondoltak arra a Csicsergő Napköziotthonban és óvodában, hogy érdemes lenne elindulni a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss Neki! adománygyűjtő eseményén, és legót vásárolni a szülők és szimpatizánsok támogatásából.

A Lego segít abban, hogy a való világban testet öltsenek, amivel a fantáziavilág gazdagodik. A Lego figurái színesek, ötletesek, játékra csábítanak. Itt nincsenek szabályok: bármiből lehet bármi” – fogalmaz a Csicsergő Napköziotthon ovónője, hogu miért döntöttek a játék mellett. Dániel Rita hozzátette, hosszú távú céljuk az, hogy a napközi építősarkait tovább bővítsék a Lego játékokkal, ahol minden óvodás önfeledten kibontakoztathatja kreativítását, építve társas kapcsolatait is.

Kézbeálló, az apró ujjak meg tudják markolni, szorongatni, forgatni, egymásba pattinthatók. A gyermekek észrevétlenül tanulnak szorítani, lazítani, forgatni, emelni, összenyomni és széthúzni. A pontos összeépítés a mozgások finomítását igényli, ami ügyesebbé, erősebbé teszi a kéz izmait, felkészítve ezzel a későbbi feladatokra: írásra, rajzolásra, festésre. Az építés során a gyermekek tapasztalatokat szereznek arról, hogy van fölfelé, lefelé, előtte, mögötte, kicsiben megismerkednek a világ működésével. Ahogy fejlődnek, okosodnak, megismerik a kisebb, nagyobb, alacsonyabb, magasabb fogalmát. Ezek olyan tapasztalatok, amelyek a mindennapi életben is hasznosak.” – magyarázta Dániel Rita.