Bicikliút épülNE, Udvarhelytől Keresztúrig tartaNA, HA készen lennének a tervek, HA nyerNE a pályázat, vagy HA lenNE ennyi pénz a kasszában.

Meg kell vizsgálni a nép körében, hol mutatkozik igény biciklisávok kialakítására, mondta nemrégiben bölcsen Elnök Úr, s azzal konzultált is egyet a néppel, már azzal a felével, amelyik használja Zimmermann, vagy Zuckerberg, vagy hogy hívják vívmányát.

Igény márpedig volna bicikliútra is, hogyne volna. Mondjuk, mi mást válaszolt volna a nép arra a kérdésre, hogy legyen-e bicikliút, mint azt, hogy mi akarjuk, de nagyon! Így az Elnök Úr gyorsan be is jelentette az összecsődített sajtónak: bicikliút épülNE, Udvarhelytől Keresztúrig tartaNA, HA készen lennének a tervek, HA nyerNE a pályázat, vagy HA lenNE ennyi pénz a kasszában. Mármint cirka 46 millió lej. Új, erős lej.

Kerékpárutat akarnak Udvarhely és Keresztúr között, de ebből eddig csak az akarás van meg” – írta találóan a székelyhon. Persze, mondhatná erre az Elnök Úr, hogy nem akarásnak nyögés a vége, meg biztos azt is hozzátenné, hogy szemesnek áll a világ, meg hogy mindent lehet, csak akarni kell, vagy azt, hogy aki keres, az talál, vagy hogy aki mer, az nyer, vagy hogy kockázat nélkül nincs győzelem, s nyilván azt is, hogy azért nem készül el idejében az amúgy is évek óta ígérgetett bicikliút az említett útszakaszon, mert a jó munkához idő kell, hiszen tudjuk jól: a hamar munka ritkán jó. Persze, ami késik, nem múlik...

Biztosak lehetünk benne, az Elnök Úr és csapata mindent megtesz a siker érdekében, az Elnök Úr ugyanis a csapatmunka híve: ugyan, nem, egyáltalán nem azért, mert a csapatmunka lényege, hogy mindig van kit hibáztatni...

A keddi sajtóeseményre odarángatták Gálfi Árpádot is: az Elnök Úr pontosan tudja, hogy az udvarhelyi polgármester népszerű, (még) jó vele együtt mutatkozni. Értelemszerűen Gálfi is támogatta az ötletet, mégis mi mást mondhatott volna?

De nem csak ő várakozott fél órát az Elnök Úrra, hanem azok a gyermekek is, akiket észak-koreai mintára (arrafele komoly hagyományai vannak ám a nagy vezetők dicsőítésének) azért vezényeltek ki a boldogfalvi határba, hogy drótszamarukon ülve bizonyítsák, fontos kezdeményezésről van szó. Ahogy a megyei tanács sajtószolgálata fogalmazott: „A beszélgetésre sok biciklis gyermekek is odagyűltek.” (sic!) Ezt a fotók is tanúsítják, íme:

Néhány jelenlévő azért aggódott, nehogy a bicikliútra szánt összegek miatt leálljanak a csicsói repülőtér megfeszített iramú, töretlen fejlesztései, vagy a kénosi tetőn átvezető, igényes és tartós felújítás alatt lévő útszakasz igya meg a levét a kerékpársávoknak, mások szerényen bár napi egy buszjáratot kértek Felsőboldogfalva és Székelyudvarhely között, s voltak olyanok, nyilván szülők, akik az ehető kiflire voksoltak. (Szegény megboldogult Berta mondta volt, amikor az Elnök Úr diadalittasan közölte, hogy Hargita Megye Tanácsa a tordai Media Logistic Pop Art Srl. nevű céggel köt szerződést kiflire: „Minden szaváról egy friss, meleg, ropogós kifli jut az eszembe...”)

Valaki már kellene szóljon az Elnök Úrnak, hiába, hogy róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó, ha kijelentéseit egyre többen kezdik fenntartásokkal kezelni. Pedig kevesen tudják róla, hogy nem csak sima mezei politikus, hanem abból a fajtából való, aki politológiát tanult, vagyis már zsenge ifjúkorában beleoltották a nagyotmondás, a néphülyítés minden csínját-bínját, s – ami az övé, az övé – meg is  tanulta a leckét rendesen.

Hosszasan lehetne sorolni a ki- és bejelentéseit, a reptér, bicikliút és megannyi más mellett például a híres máréfalvi ígéretét, miszerint idén 100 millió lejre fognak aszfaltozni, erre fel a hírek szerint a költségvetésben nincs is elkülönítve erre a célra ez az összeg. De egyszer szólt, nagyot szólt, két hétig téma volt, aztán mire csend telepedett volna a hargitai tájra, arra megint gondoskodott a petárdapukkantásról...

Az emberek pedig csak kapkodják a fejüket, s miközben egy mesebeli szebb világ fele sodorja őket a nagy elnöki bejelentés- és ígérethullám, addig talán elfelejtik, hogy országos viszonylatban csak Beszterce-Naszód és Teleorman megyében keresnek kevesebbett, mint Hargita megyében...