Hatodik alkalommal szerveztek gyermekjáték fesztivált az udvarhelyi csicsergősök. Céljuk: a kisgyermekeben érdeklődést kelteni a népi hagyományok iránt. A rendezvény színvonalát a Fölszállott a páva vetélkedő énekkategória díjasának csapata, a Cickom emelte.

2017. június 8-án Székelyudvarhelyen rendezték meg a Hej, TULIPÁN, TULIPÁN… Népi Gyermekjáték Fesztivált a Csicsergő Egyesület szervezésével, ahol az udvarhelyszéki óvodások mellett fellépett a Fölszállott a páva vetélkedő énekkategória díjas Cickom Énekegyüttes is.

A vidékünkre jellemző népi gyermekjátékok bemutatása által a város és a régió kulturális életét emelnénk piedesztálra” – fogalmaztak a rendezvény kapcsán a programfelelősök, László Ildikó és Dániel Rita Csilla óvónők.

Felléptek az ovisok/Fotó: Lukács Andrea

Meggyőződésünk, hogy a gyereknek joga van ahhoz, hogy a nemzetét éltető hagyományokat megismerje, ezekről pozitív élményeket szerezzen, és ez által hiteles, követendő mintákat kapjon. Ezért fogalmazódott meg bennünk egy ilyen kulturális rendezvénynek a megszervezése, mely által a néphagyományőrző tevékenységrendszer sajátos érzelmi hatást  és sajátos aktivitást teremtene.” – tudtuk meg a szervezőktől, akik hozzátették, ebben az évben délelőtt mutatták be a népi gyermekjátékokat, a közönség gyermekekből, óvodapedagógusokból tevődött össze.

Állításuk szerint a hatodik fesztivál programjának összeállításában körültekintően terveztek, hiszen általa Székelyudvarhely és most már a régió neves rendezvényének szerettek volna otthont adni: a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által támogatott rendezvényen ugyanis a város napközijeinek nagycsoportos gyerekei mellett Vargyas, valamint Oroszhegy óvodásai is vendégszerepeltek.

Sosem lehet elég korán elkezdeni a  gyermekek kulturális szemléletének gyarapítását, itt  lesz a lehetőség ezen rendezvény által a gyermekekben elültetni a hagyományok ápolását, akkor is, ha az a gyermek még csak  palánta. Hagyományteremtés  és hagyományápolás céljából elengedhetetlen már a kisgyermekeben érdeklődést kelteni a népi vonal iránt, mely hosszú távon remélhetőleg meghozza a gyümölcsét a jövő nemzedéknek. Célunk, hogy az értékek mértékké váljanak ez által.” – tették hozzá.

A szervezők szerint napközijükben a nevelés tartalmát a néphagyomány-ápolás sokszínű tevékenységrendszere gazdagítja.