A 28. alkalommal megszervezett TUDÁSZ vetélkedő az idén – talán nem véletlenül- az iszlám kultúra tematikáját járja körül, de a rendhagyó módon megfogalmazott kérdések érinteni fogják az iszlám hatásait a magyarokra, a török hódoltság periódusát, a törökellenes háborúkat, Hunyadi János és más magyar hősök vitézségét.

A Filharmónia (volt Digital3) teremben a székelyudvarhelyi középiskolák háromfős csapatai mérkőznek meg a korszakhoz kapcsolódó ismereteikből.

A szervezők felhasználják a digitális technika lehetőségeit, jó szórakozást nyújtva a semleges nézőknek és szurkolóknak egyaránt: film és videó bejátszások tömegével próbálják közelebb hozni a korabeli eseményeket a mai ember világához.

Lesz színjátszás is, ahol a diákok többek között előadják Báthori András meggyilkolását, a Kolozsváron tanuló egyiptomi egyetemista székely menyecskéhez fűződő szerelmének alakulását és Mihály vajda életének utolsó pillanatait.

Az érdekes próbákon első három helyezést elnyert csapat azt a jogot is megszerzi, hogy részt vegyen a következő, megyei szintű Tudászon.

A városi bajnok is közülük fog kikerülni a „villámkérdéses” szakaszban, ekkor már minden rossz válasz a csapatok lepontozását vonja maga után.

A belépés ingyenes, a szervezők szeretettel várják a kultúra iránt érdeklődőket, diákokat és felnőtteket egyaránt, hiszen unatkozni nem lehet.

A vetélkedő időpontja: 2017. június 6. , 13 óra.