Örül annak, hogy a sportbarátok Székelyudvarhelyen is figyelemmel követik pályafutását, s noha ő már Szegeden született, mindent megtesz, hogy városunk hírnevét is öregbítse. A magyar válogatottban nemrég bemutatkozott, 21 éves Bartók Donát, a Székelyudvarhelyen született, 75-szörös magyar válogatott Bartók Csaba fia a világ legjobb jobbátlövőjévé szeretne válni.

„Láttam, persze, hogy láttam, s bevallom, jól is esett. Úgy érzem, mindent megtettem, hogy jól szerepeljek az Eb-n, örülük, hogy a szurkolók értékelték az igyekezetemet” – nyilatkozta a Mihírnek Bartók Donát, amikor arról kérdeztük, látta-e, s ha igen, mit szól ahhoz, hogy a magyar válogatott számára balul sikerült idei horvátországi Európa-bajnokság után egy internetes szavazáson a szurkolók őt választották meg a csapat legjobbjának.

Donát azonban szerényen rögtön hozzá is teszi: ezt az elismerést szívesen elcserélte volna a csapat sikeréért, hiszen – mint ismert – a magyar válogatott pont nélkül utazott haza a kontinensviadalról.

„A válogatott szereplésével értelemszerűen én sem vagyok elégedett, miként a magam teljesítményével sem. A pályán elért eredmények csalódást keltőek voltak, ám úgy vélem, a csapat mutatott játéka bizakodásra adhat okot. Különösen a dánok elleni első félidő, illetve a spanyolok elleni mérkőzés lehet jövőbemutató” – jelentette ki Bartók Donát.

Az átlövő szerint az Eb után rengeteg vélemény jelent meg, hogy mit és hogyan kellett volna másként csinálnia a kapitánynak, ő azonban úgy véli, ha keményen dolgoznak a továbbiakban is, akkor hamarosan elérhetik kitűzött céljaikat – leghamarabb a szlovénok elleni vb-selejtezőt kell sikerrel venni idén nyáron, a következő állomás pedig a tokiói nyári olimpia kell legyen a magyar férfi kézilabda válogatott számára.

„Abból kell építkezzünk, amink van. Kétség sem fér ahhoz, hogy rengeteget kell még fejlődjünk, fel kell nőnünk a nemzetközi szinthez, de úgy érzem, ez a megfiatalított csapat szép sikerekkel örvendezteti majd meg a magyar nemzetet” – tekintett optimistán a jövőbe Bartók.

Bartók bátor, lendületes játékával vívta ki a szurkolók elismerését az Eb-n

A magyar utánpótlás helyzetéről nemrég Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem nyilatkozott elismerően, ám Donát úgy látja, nem vészes a helyzet, hiszen a jelenlegi magyar fiatalok igenis képzettek, technikásak, de „nyilván rendkívül fontos a fizikai felkészülés is.”

Ami pedig az Eb-n nyújtott saját játékát illeti, Bartók azt mondja, igyekezett bátran, lendületesen játszani, s természetesen minden meccsen száz százalékot nyújtani.

Azt mondja, nem izgult különösebben, hiszen az európai kézilabdázók elitjének zöme a Bundesligában játszik, így a Lemgo játékosaként korábban már kipróbálhatta magát azok ellen is, akikkel az Eb-n farkasszemet nézett.

Az „új Nagy Lacinak” is nevezett Bartók Donát magasra tette a lécet, hiszen korábban úgy nyilatkozott, a világ legjobb jobbátlövőjévé szeretne válni. „Tisztában vagyok vele, hogy még rengeteg munkára van szükségem céljaim eléréséhez, de bízom benne, hogy idővel rutinosabb leszek, s a pályán is jobban fogok „látni”. Göröngyös út áll előttem, de türelmesen, nagy akarattal végig fogok menni rajta!”

Bartók Donátot arról is megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a székelyudvarhelyi kocsmákban az ő góljainál az átlagosnál is nagyobb volt az üdvrivalgás.

Hirtelen nem is tudom szavakba önteni, mit érzek... Nagyon-nagyon örülök, szívemhez szól ez a dolog, hiszen büszke vagyok a gyökereimre. Ezúton is köszönöm a szeretetet, igyekszem meghálálni a bizalmat, igyekszem Székelyudvarhely és a székelyek jó hírét vinni a nagyvilágban!