Úgy van mifelénk, hogy ha ősz kezdete, akkor szeptember, és ha szeptember, akkor Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál. Megszokta már Udvarhelyszék apraja-nagyja, életének része lett immár 2009 óta, mindemellett már a teljes Kárpát-medencében is tudnak rólunk.

Természetessé vált, hogy szeptember végén három napra beköltözik a falu a városba, hogy közösen ünnepeljék a szépet és a jót, közösen örvendjenek természeti és kulturális értékeiknek.

2017. szeptember 22. és 24. között ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi Minifocipálya – idén kilencedik alkalommal hívja a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért találkozóra Udvarhelyszék falvait.

Ez évben is több közösség jelezte részvételét, hogy kiállítja gyümölcseit és gyümölcsből készült ínyencségeit a IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon: Csekefalva, Farkaslaka, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosmartonos, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros, Székelymuzsna, Székekyszenttamás, Zetelaka, Rozsály (HU).

A fesztivál főszervezője és házigazdája tehát az idén 25 éves Civitas Alapítvány, amely több partner és támogató segítségével mozgalommá nemesítette a 2008-ban elindított Székelygyümölcs projektet. A Civitas következetes maradt eddigi törekvéseihez, az alapeszmétől el nem távolodva, ugyanakkor újdonságokkal fűszerezve szervezi meg a IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált.

A 2017-es kiadás különlegességét többek között társrendezvényünk, az Erdélyi Táncháztalálkozó adja. Egy másik színfoltot azon kézművesek bemutatkozása jelent, akik a magyar nyelvterület minden szegletéből érkeznek, magukkal hozva csodásabbnál csodásabb alkotásaikat.

Természetesen megmaradnak azok az immár hagyományosnak számító, de évről évre megújuló programelemek is, amelyek érdekessé és szeretnivalóvá teszik a mindenkori Gyümölcsfesztivált, többek között: kóstolkodás, kiállítás és vásár. A közösségek gazdasszonyai (és gazdái) ezúttal is nagyon igyekeztek – ígérjük, a IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál sem fog szűkölködni ízekben, illatokban, színekben, zamatokban.

Idén is számos olyan fellépő áll ki a színpadunkra – többek között társrendezvényünk, az Erdélyi Táncháztalálkozó keretén belül –, aki vállalja és bemutatja saját közösségének kultúráját, viseletét. Közöttük vannak néptáncosok, népdalénekesek, népzenészek, citerások, furulyások.

Nem marad el a könnyűzene sem, a fesztivál egyik hangja, Simó Annamária ezúttal népdalénekes barátnőjével, Sorbán Enikővel érkezik.

A gyerekek kézműves-tevékenységeken vehetnek részt a Miklós Zsuzsánna által vezetett kézművesjátszóházban, amelyek által nemcsak a kreativitásuk, szépérzékük és kézügyességük fejlődik, hanem régi mesterségeket is tanulhatnak. Többek között lesz bútorfestés, pártakészítés, szövés, kötélverés, korongozás, hímzés, ostorfonás, madárijesztő csuhéból és raffiából, üvegfestés.

Kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálhatják tehát a kedvükre való tevékenységet – főként természet- és gyermekbarát anyagok felhasználásával.

Újdonság az Artera Alapítvány támogatásával megvalósuló népi játszótér, ahol számos érdekességet kipróbálhatnak az érdeklődő gyerekek: diótörő, célbadobós, mocsárjáró, gólyaláb, kakasütő, hintaló, csigacsörlő, logikai és ügyességi tábla, teknőshorgászat.

Mindemellett bábszínház is várja őket, pénteken a HalVirág nevű gyergyószentmiklósi társulat a Gyilkos-tó legendája című, míg vasárnap a csíkszeredai Boszorka bábcsoport a Tündérkeresztanya című előadással lép fel. A firtosváraljai gyerekek pedig a Lekvárfőzés című színdarabbal kedveskednek.

A Civitas Alapítvány szervezőcsapata