Decemberi tanácsülését tartja a székelyudvarhelyi önkormányzat. Újra terítéken a novemberi ülésről elhalasztott adók és illetékek kérdése, miután legutóbb a városvezető koalíció néhány tanácsosa sem értett egyet, így nem szavazta meg a polgármesteri előterjesztést. Élőben jelentkezünk a tanácsülésről.

8.50

A 12 ponttal összehívott tanácskozás legnagyobb érdeklődésre számot tartó napirendje bizonyára ismét az adók és illetékek ügye lesz. Egy hónapja az RMDSZ-frakció, a tanácsülést megelőzően pedig a vállalkozók szövetsége bokszolt a városvezetéssel, előbbi felróva, hogy „egyszerűen nem látszanak azok a fejlesztési tervek és ötletek, amelyek indokolttá tennék a 2019-es adóemeléseket Székelyudvarhelyen.”

8.51

A mikrovállalkozók egyenesen „drasztikusnak és megalapozatlannak” nevezték a tervezett adóemelést, amivel a városvezető koalíció tanácsosai közül sem értett egyet mindenki: Gálfi Árpád polgármester előterjesztése mellett csak kilencen szavaztak, ezért elvetették az adók és illetékek módosítását. Egészen máig…

8.53

Nem mellékesen azt rebesgetik a városházán, az MPP-EMNP koalíció néhány tanácsosánál betelt a pohár Gálfi Árpáddal: ők a polgármester munkavégzésének hatékonyságát kifogásolják. Ez fordítva is igaz, állítják városházi forrásaink: Gálfi a maga részéről már nem bízik néhány koalíciós tanácsosban, akikkel két és fél éve még karöltve kampányolt. Mindenesetre a legutóbbi tanácsülés eléggé beszédes bizonytéka volt annak, hogy recseg-ropog a koalíció.

8.54

Nyilván bődületes tévedés lenne azt hinni, ellenzéki oldalon minden a legnagyobb rendben, hiszen vannak „tájba simuló” és erőteljesen nyílni akaró „tulipánok” is a városi RMDSZ szervezetben…

8.55

De ne politizáljunk többet, erre bőven ráérünk a következő másfél évben, lássuk a medvét, azaz a tanácsülést.

9.08

Kis késéssel, de kezdünk. Ölvedi Zsolt lesz az ülésvezető. Szarvas Zsuzsanna és Lőrincz Zsuzsanna hiányzik.

9.10

Lőrincz Zsuzsanna megérkezett, Szarvas Zsuzsanna valóban igazoltan hiányzik: Ványolós István napirend előtt köszönti a tanácsos-anyuka kislányát, Annát, na meg az édesanyját.

9.14

Ványolós ismét kifogásolja a tanácsüléseken használt "szószörnyetegeket", megemlíti, legutóbb az is előfordult, hogy "Móricz Zsigmondot közvagyonba vettük."

9.15

Reméli, hogy az új évben a tanács háza táján is felébred Csipkerózsika álmából a stílus.

9.17

Gálfi Árpád polgármester úgy gondolja, "az önkormányzati munka tekintetében eredményes évet zártunk." Elmondja, újra előterjesztette a jövő évre vonatkozó helyi adók megállapításáról és jóváhagyásáról szóló határozat-tervezet.

9.21

A városvezetés vállalkozóbarát, hangsúlyozza.

9.22

Megnyílt a karácsonyi vásár, fel lehet töltődni testben, lélekben egyaránt, tudjuk meg a városvezetőtől.

9.23

Ezzel rá is térnek az első napirendre, az adók és illetékek kérdésére. A belterületek ötven helyett harminc százalékkal drágulnak, a tegnapi szakbizottsági ülésen döntöttek erről. Egy másik fontos módosítás a legutóbbi előterjesztéshez képest, hogy a járműadók is ötbven helyett harminc százalékkal drágulnak.

9.25

Derzsi László szerint rendben van a vállalkozók részére törétnő progresszív adócsökkentés, ugyanakor nem jó eljárás az, hogy "egyik oldalon adunk, a másikon elveszünk. A vállalkozóknak adócsökkentést biztosítunk, a városlakóknak pedig megemeljük az adóját. Az RMDSZ-frakció azt javasolja, hogy a jogi személyek nem lakás funkciójú ingatlandójának a kvótáját 0,9 százalékra emeljük."

9.27

Mike Levente, az MPP új frakcióvezetője szerint éppen a polgári párt javasolta a belterületek és a járművek után befizetendő adó csökkentését.

9.29

Hajdó Csaba azt mondja, amikor Derzsi megigazította a kamerát, tudta, hogy az RMDSZ-es kolléga negyedszer is elő fog rukkolni javaslatával. Hajdó szerint "ami ma az asztalon van, az közelebb van ahhoz, amit az RMDSZ-frakció kért, ez a kompromisszumkészségünk eredménye."

9.31

Az RMDSZ által kért adócsökkentés jelentős bevételkiesést, mintegy százezer euró mínuszt eredményezne, mondja Orbán Árpád alpolgármester. "Nyugodjon meg a kolléga, el fogjuk költeni ezt a pénzt", válaszolja Orbán Derzsi azon aggodalmaskodására, hogy nem látszanak azok a fejlesztési tervek, hogy mire költik el a bevételt.

9.33

Gálfi Árpád szerint lehet dobálózni "politikailag" a százalékokkal, de azt is mellé kellene tenni, hogy ez valós összegben mit is jelent, mert ez jelentősen árnyalja a drasztikus adóemelésről szóló képet.

9.35

Szavaznak, az RMDSZ-es javaslatokat elvetik, viszont 10 igennel elfogadják a határozat-tervezetet. Nagy György UKKSZ-elnök szól hozzá: mint mondja, jobban értékelte volna, ha kérésüknek megfelelően dönt az önkormányzat, de így sem elégedetlen.

9.39

A pártfegyelem tehát ezúttal működött, összezárt a koalíció, kérdés, kitart-e a "barátság" a következő másfél év során is?

9.40

Módosítják az idei költségvetést, jóváhagynak egyes hitelátcsoportosításokat. A Bányai ezután nem kollégium, hanem líceum lesz, döntenek egyhangúan.

9.43

Módosítják a Haáz Rezső Múzeum tisztségjegyzékét, alkalmazhatnak egy muzeológust. Az RDE elleni perekben pedig ügyvédet alkalmaznak - mindkét előterjesztést egyhangúan szavazzák meg.

9.46

A volt UCECOM épületének egy részét a Tompa László Általános Iskola ügykezelésébe adják 49 évre. Arról a részről van szó, amelyekben jelenleg is a Tompa osztályai működnek.

9.49

A környező településeken jóval nagyobb bérekért dolgoznak a köztisztviselők és közalkalmazottak, hangzik el az előterjesztésben, ezért módosítják a polgármesteri hivatalnál, a helyi tanács kanecelláriájánál és alárendelt közintézményeinél dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak alapbérét.

9.52

Megszavazzák a jövő évben megrendezésre javasolt kulturális, ifjúsági, gyerek, jótékonysági, sport, tudományos és hasonló jellegű programokat, akárcsak a jövő évre vonatkozó kitermelhető faanyag értékesítésével kapcsolatos rendelkezéseket.

9.55

Megy ez, mint a karikacsapás. A Margaréta utca környékét szabályozó zonális városrendezési tervre is rábólintanak.

9.56

Bővíteni fogják a Szászok tábora környékét érintő közvilágítási hálózat bővítését. 69 fémoszlopot helyeznének ki, ledes világítótestekkel. A beruházást 976 ezer lejre becsülték. Gálfi szerint van esély arra, hogy jövőben a szükséges pénzösszeget is megszerezzék a beruházáshoz.

10.00

Végezetül elfogadják a Kiss Gergely utcai ifjúsági bérlakások építését érintő beruházási projekt technikai-gazdasági tervét és mutatóit, majd megszavazzák, hogy a következő ülést Orbán Árpád vezeti.

10.03

Vetítés lesz, a "mozigépész" Jakab Attila városmenedzser. Egy fejlesztést mutat be: egy virtuális hivatalnokot "alkalmaztak."

10.05

Egy chatelős programról van szó, amely a Facebookon érhető el. Az új "kolléga" neve Alfréd, neki lehet a közösségi oldalon üzenni. Állítólag gyorsan válaszol. Még tanul, még fejlődik, de már tudja, kit hová kell irányítani, melyik iroda mikor van nyitva, illetve hol éri el azt az érdeklődő, mondja a fejlesztő, Kakassy Norbert, a hivatal munkatársa, aki nem mellékesen ingyen és bérmentve, szabadidejében fejlesztette ki a programot.

10.10

Alfrédot Alfréd, a virtuális hivatalnok néven lehet elérni a Facebookon.

10.13

Derzsi László azt kérdezi, kit kell hívni, ha a koalíció frakciójának vezetőjével kíván beszélni? Néhány napos hír ugyanis, hogy Mike Levente lett az MPP-frakció új vezetője. Orbán Balázs szerint formai módosításról van szó csupán, bővebben egy tea, egy sör mellett fejtik ki a kérdést. Derzsi visszakérdez: akkor kit kell hívni? Tudtunkkal a koalíció frakcióvezetője egyébként Hajdó Csaba, de nem biztos... Ráadásul meg sem tudjuk őt kérdezni, mert közben angolosan távozott.

10.20

Mindegy, keressék Alfrédot...

10.21

Arros Orsolya szerint szép és jó, hogy több mint háromszáz határozatot fogadott el az önkormányzat, de azt is meg kell nézni, ennek hány százaléka volt módosítás. "A minőséget is nézzük, ne csak a mennyiséget" - emeli ki.

10.22

Egy éve rendkívüli tanácsülésen 840 ezer eurós tételben fogadtak el különféle beruházásokat, mondja Arros, de ezeket azóta sem vitelezték ki. Arros azt is felrója, hogy az év utolsó tanácsülésén jó lett volna látni egy, az idei tevékenységről szóló kimutatást is.

10.26

"Azt lehet javítani, ami elkészült" - válaszolja a módosított, esetenként visszavont tanácshatározatok kapcsán Gálfi, s mint mondja, természetesen a minőségre fektetik a hangsúlyt. A munkálatok elvégzése azért késett az Orbán Balázs és a Balcescu utcák kereszteződésénél, ahol lebontják a sarki házat, mert "hivatalosan próbáltunk minden lépést eszközölni."

10.30

"Értsem úgy, hogy egy bontási engedélyre 11 hónapot kell várni???" - kérdezi Arros. "Értse úgy, ahogy akarja!" - fakad ki Gálfi.

10.36

Ványolós azért méltatlankodik, hogy az autók a járdán parkolnak - szerinte rendeltetésszerűen kellene használni a járdákat és az úttesteket is. "A forgalom szempontjából elég zsúfolt helyzetben állunk" - magyarázza Gálfi. Szerinte a közszállítást kellene hatékonyabbá tenni, s talán február végére megérkeznek a Budapestről ígért, használt autóbuszok is.

10.40

Holnap dísztanácsülés lesz, amelyeken Pro Urbe-díjakat adnak át, tudjuk meg az alpolgármestertől.

10.42

Még különfélékről beszélgetnek, de már egyre kevesebben: jelenleg csak 11 tanácsos tartózkodik a teremben.

10.44

Szombaton bulit szerveznek a tanácsosoknak, jelenti be Jakab Attila városmenedzser, de "a sajtót nem hívjuk meg, ha nem gond." Hogy volna...

10.45

A mai tanácsülés ezennel véget ért, köszönjük megtisztelő figyelmüket!