Autóikkal zárták le a forgalmat csütörtökön az utcájukban immár bő egy hónapja uralkodó áldatlan állapotok ellen tiltakozva a Hunyadi utca lakói. A módszer bevált: másnap reggel legalább húszan dolgoztak az útszakaszon...

Hosszú hetek óta stagnálnak a munkálatok a Hunyadi János utcában: a felmart aszfalt nem csak a kanálisfedőket lépésben kerülgető autósoknak, hanem az ott lakóknak is bosszúságot okoz.

A hatalmas portól valósággal fulladoznak a Hunyadi utcaiak, akiket nem csak a félbe-szerbe hagyott munkálatok, hanem a kivitelező által diktált – nem túl megerőltető – tempó is joggal bosszantott:  mint mondták, a járdaszegélyek lerakásával egyetlen személy bíbelődött napokon keresztül.

A kivitelező cég vezetője, Pálffy Domokos úgy nyilatkozott, azért hagyták félbe-szerbe a munkálatokat, mert „személyes okok miatt” nincs elég emberük...

Kérdés, ki és miért bíz meg egy ilyen fontos munkálat elvégzésével egy ilyen céget, mi van a szerződésben, miért nem tartják be azt, ki a felelős ilyenkor?” – sorolta feldúlva panaszát egy Hunyadi utcai lakos. „Hetek óta nem tudunk szellőztetni, nem tudjuk kiteríteni a ruhákat, nem tudunk az udvaron meglenni, menekülünk be a házakba, amelyek a teherforgalom miatt fognak egy szép napon összedőlni... Az lett volna a minimum a városvezetés részéről, hogy naponta többször locsoltassa az utat, ha már képtelen számon kérni a vállalkozót a kivitelezés késéséért” – mondta a panaszos, aki a Budvár utcai állapotokkal elégedetlenkedők figyelmébe ajánlotta módszerüket: „Nincs mit csinálni, keményen kell fellépni, máskülönben – a mi esetünkben a szó szerint is – mi szívunk. Időnként muszáj az asztalra csapni.

A munkálatokat egyébként június 13-ra, keddre kellett volna befejezni, s mivel ez nem történt meg, a lakók csütörtökön lezárták a forgalmat. A polgármesteri hivatal állítólag egy nappal korábban felszólította a céget, hogy tíz nap alatt végezze el a munkálatokat. Pénteken reggel a cég teljes munkacsoporttal dolgozott az útszakaszon...

„A borzasztónál egy fokkal jobb”

A Rákóczi utcában zajló – négy hónaposra becsült – szennyvíz- és ivóvízhálózat kiépítési munkálatok miatt korlátozták a forgalmat. A várost Felsőboldogfalva irányába elhagyók, vagy a város azon a részén lakók részéről folyamatos a panasz, hogy a Budvár utcában csak lépésben, valóságos krátereket kerülgetve lehet haladni – többen a közösségi oldalakon posztoltak fotókat tönkrement felnijükről.

A polgármesteri hivatal minap közleményt adott ki, melyben azt írják, „a munkaügyi ellenőrök, valamint a rendőrség visszajelzései alapján továbbra sem áll módunkban a személygépkocsik közlekedését mindkét irányba engedélyezni a Rákóczi úton.

A városvezetés a lakók türelmét kéri, mely – a Hunyadi utcaiakéhoz hasonlóan – jócskán fogytán volt, amikor két nappal ezelőtt kátyúzni kezdtek a roma negyed előtti útszakaszon.

Ezzel kellett volna kezdeni” – mondja egy Rákóczi úti lakó. „Nem értem, hogyan nem gondolt senki erre, ez egy nyolc osztályt végzett ember fejében is megfogalmazódik: egyszer rendbe tesszük az utat, legalább annyira, hogy ezt a nyarat bírja ki, aztán rátereljük a forgalmat. Ez ilyen egyszerű.

A Jézus-kápolna mellett lakó személy szerint a szerdai kátyúzással a mély, tengelytörő „kráterek” eltűntek, de a kicsi gödrök megmaradtak. „Az eddigi borzasztónál egy fokkal jobb” – érzékeltette az útviszonyokat a lakó.