Fuldoklást, köhögést előidéző maró bűzt áraszt az a festék, amivel felfestik Székelyudvarhelyen a gyalogátjárókat. A kivitelező cég állítja, sem a környezetre, sem pedig az emberi egészségre nem ártalmas a Deko Professional. Udvarhelyen többen arra is panaszkodnak, hogy a bolgár festék nem csak a felfestés pillanatában, hanem utána még hetekkel is csípi az ember orrát.

Azt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban is elismerik, hogy „valóban nem egy szagtalan festék az, amivel a gyalogátjárókat festik.”

Mint elmagyarázták, egy kétkomponensű festékről van szó, amit nem lehet szórófejjel felhordani a felületekre, ezért egy glettvashoz vagy spaklihoz hasonló szerszámmal kenik, érdes, szemcsés felületet képez, s válik ezáltal állítólag csúszásgátlóvá.

Az EU szerint rendben van...

A Mihír arra is kíváncsi volt, használat előtt vizsgálták meg, hogy a festék nem-e ártalmas az egészségre, erre azt választ kaptuk, hogy a „a festék az összes EU-s és hazai engedéllyel, minőségi tanúsítványokkal rendelkezik.” Ettől azért még ne lélegezzünk fel, vagy legalábbis ne az átjárók közelében...

A festék márkaneve egyébként Deko Professional, a bulgáriai Ruséban gyártja a Policolor csoport Orgachim nevű tagja, bővebb tudnivalók pedig itt találhatók róla: http://www.deko-professional.ro/ro/produse/vopsea-bicomponenta-marcare-rutiera

A kivitelező cég egyébként egy rakás tanúsítványt a rendelkezésünkre bocsátott, ezek szerint a festék nincs káros hatással sem a környezetre, sem pedig az emberi egészségre.

A városházán eddig még senki nem panaszkodott a bűzös festékre, legalábbis hivatalosan nem.

Milyen elhúzódás???

A városházán arról is érdeklődtünk, miért húzódott el október közepéig az átjárók festése, ott viszont világosan értésünkre adták: „nincs szó elhúzódásról.”

A munkát egyébként a közbeszerzési eljárás során a legjobb ajánlatot tevő felsőboldogfalvi General Trans Kft. nyerte el.

„Július végén írták alá a szerződést és augusztusban adták ki a munkálatok elkezdését szorgalmazó dokumentumot, azóta folyamatosan dolgozik a cég a város különböző pontjain” – kaptuk a választ.

Ha lemossák újra szép lesz

Jártunkban-keltünkben nem tudtuk nem észrevenni, hogy az átjárók csak két napig maradnak élénk pirosak, utána beszürkülnek, miközben szaguktól továbbra is döglik a légy.

A kivitelező szerint „a bikomponensű festéken az érdesebb, szemcsésebb felület miatt jobban megtapad az autógumikról is a por, sár, illetve az út pora is.”

A városházán még hozzátették: „Egy-egy ilyen átjárót ha lemosnánk, az élénk szín visszanyerhető lenne.”

A bűztől köhögőrohamot kapó udvarhelyieknek valószínűleg nem jó hír, csak a városvezetésnek, hogy míg a hagyományos, oldószeres fehér útfestésre hat hónap a garancia, addig ezekre a piros jelzésű festésekre a kivitelező és a festékgyártó két év garanciát vállal…

Mennyiért fuldoklunk?

A Mihír azt is megkérdezte, hogy ha már így elhúzódott a festés (szerintünk ugyanis elhúzódott, de mindegy), nem-e lett volna célszerűbb kora tavasszal felfesteni az utakat, mire a hivataltól azt válaszolták, elképzelhető, hogy az időjárás miatt így is marad munka jövőre – úgy néz ki tehát, a fuldoklást következő tavasszal ott folytatjuk, ahol idén ősszel abbahagytuk…

A város egyébként 250 ezer lej plusz áfát fizet a kivitelezőnek, amely a parkolókat, a kerékpárutakat, és egyéb útjelzéseket is felfesti.

Tartunk tőle, hogy ugyanezzel a festékmárkával...