Sorin Grindeanu miniszterelnök kinevezte tanácsadó testületének államtanácsosi rangú tagjává Borbély Lászlót, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt politikai alelnökét – közölte az Agerpres hírügynökség.

Borbély László több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ Maros megyei képviselőjeként tevékenykedett a bukaresti parlamentben, a 2012-2016-os ciklusban a képviselőház külügyi bizottságának elnöke volt, korábban a területfejlesztési, majd a környezetvédelmi minisztériumot vezette.

A 62 éves politikus a tavaly decemberi parlamenti választásokon már nem indult újabb képviselői mandátumért.

Az RMDSZ nem tagja a szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíciónak, de annak pártjaival parlamenti együttműködési megállapodást kötött. Bár az RMDSZ-nek most nincsenek miniszterei, a magyar szövetség politikusai töltenek be több – a kisebbségi ügyeket érintő – államtitkári posztot.

Az RMDSZ más ismert politikusai is vállaltak már korábban tanácsadói szerepet a román elnöki vagy miniszterelnöki hivatalban. 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő személyes kisebbségügyi tanácsadójává nevezte ki Frunda György volt szenátort, az RMDSZ egy másik közismert politikusa, Eckstein Kovács Péter pedig Traian Basescu akkori államfőtől kapott 2009-ben elnöki tanácsosi tisztséget, amelyről 2011 szeptemberében önként mondott le, miután a verespataki bányaprojekt ügyében nem tudott azonosulni az államfő álláspontjával.