Igazán pazar utat adtak át Erdőszentgyörgytől Hargita megye határáig. A döccenő utána jön, a szó szoros értelmében is: gödrös makadámútra csattan az addig vígan autózó turista.

Erdőszentgyörgyöt Bözöddel és Hargita megye határával összekötő útszakasz felújítását tavaly júliusban kezdte el az udvarhelyi Multipland Kft.: az aszfaltozás mellett megerősítették az útszakaszon lévő hidakat, új jelzőtáblákat és védőkorlátokat is felszereltek az út mentén.

A több mint tíz kilométeres, a bözödi tó körül is kanyargó útszakasz 9,8 millió lejbe került, ezt a Maros megyei önkormányzat saját költségvetéséből fizette ki.

Maros megye határában élmény autózni                                                               Fotó: székelyhon

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke még idén április elején kérte fel kollégáját, Borboly Csabát, hogy gondoskojon az érintett útszakasz mihamarabbi korszerűsítéséről, hiszen ez nagyban hozzájárulna a térség turistaforgalmához – a Hargita megyei részen sajnos a mai napig nem történt előrelépés.

Arra kérem Hargita megyét, ő is közeledjen felénk, szeretném, ha járhatóak lennének a két megyét összekötő utak, lehetőleg aszfalton” – mondta az útfelújítások kapcsán a Maros megyei tanácselnök.

A hétfői erdőszentgyörgyi útavatáson, melyen Borboly is tiszteletét tette (más vélemények szerint nem szégyellt megjelenni...), Péter csak ismételni tudta önmagát, s reményét fejezte ki, hogy hargitai kollégája hamarosan leaszfaltozza azt a rövid szakaszt, amely még nem volt helyreállítva, hiszen a komoly turisztikai potenciállal rendelkező bözödi tót elhagyva Hargita megye ezen részén olyan turistacsalogató települések fekszenek, mint Kőrispatak, Énlaka, vagy Etéd.

Nomád körülmények Hargita megye határában
Fotó: eszm.ro

A Maros megyei élményautózás után azonban a Hargita megye határát jelző táblától poros, gödrös kövezett úton kénytelen továbbhaladni Kőrispatak irányába a turista, s aki egyszer megtapasztalta az áldatlan állapotokat, nem biztos, hogy még egyszer visszatér. Erről beszélt a Mihírnek egy anyaországi turista is.

A bözödi tót elhagyva a kőrispataki szalmakalap múzeum fele vettük az irányt – bár ne tettük volna! Remélem az autóban nem esett nagy kár, miután kétszer is akkorát döccentünk, hogy azt hittem, nem tudunk továbbhaladni. Magyarországról Hargita megye határáig kifogástalan aszfaltúton jöttünk, itt viszont úgy néz ki az út, mintha nem lenne gazdája. Ez elég nagy szégyen a megye vezetőségére nézve, úgy gondolom. Egyhamar nem térünk vissza ide, az biztos” – mondta vasárnap a kőrispataki szalmakalapmúzeumnál Dimény Árpád, családja pedig helyeslően bólogatott mögötte.