Kezdjük a jó hírrel: Bunta Leventének az elmúlt nyolc hónap során volt ideje többet foglalkozni saját életével. A rossz, hogy saját bevallása szerint új kihívásokat keres, és nem mondott le teljesen a közéleti szereplésről... Szubjektív interjúelemzés.

Az interjú elején Bunta konstatálja, hogy nyolc hónapja már, hogy nem ő a polgármester, s mint nagyon helyesen megállapítja, „ez elég hosszú idő.”

A volt városvezető a továbbiakban elpanaszolja, hogy Verestóy és Szász Jenő miatt nem lett újra polgármester (Sorost nem említi - sz. m.), majd felsorolja a megvalósításait: Haberstumpf-villa, helyi rendőrség (A hivatalban történő gyors ügyintézést nem említi - sz.m.)

Napjainkra rátérve Bunta Levente így vall magáról: „Tanácsadással és egyébbel foglalkozom.” Az egyebet nem részletezi, s azt sem, ugyanbiza kinek adhat ő tanácsot... Ráadásul – őt idézve – „úgy érzi”, a köz dolgaiban eredményes volt. Csakhát Verestóy, ugye. Na meg Szász.

Az interjúból megtudhatjuk, tizenöt évig keményen dolgozott, napi 12 órát, aztán rájött, hogy ez így nem mehet tovább, „muszáj valahol kiengedni a gőzt”, így hát elment vadászni, lelőtte, hazavitte, megsütötte, s mind megette. Na jó, konkrétan a vadászatról nem esik szó, mindenesetre a hobbijának élt, amikor polgármesterként „néha biztosítottam magamnak két-három hét szabadságot.”

Ilyenkor elment például a tegerpartra, derül ki az interjúból, de ne higgye senki, hogy önfeledten tudott szórakozni, hiszen a plázsra vezető úton is azt nézte, „merre vezetnek a szennyvízvezetékek, milyen a körforgalom.”

Bunta nem kívánta kommentálni Gálfi és az új városvezetés munkáját, DE: „Azt szeretném, hogy amit jól el tudnának végezni, azt tegyék is meg”; „Legalább azt elvárom, hogy idejében tömjék be a gödröket, annak idején nem voltak ilyen mély gödrök”; „Most már próbálják meg végre a szeméttárolók körül is összeszedetni a hulladékot”; „Tényleg próbáljanak meg egy kicsit felpörögni.”

Az interjú vége kissé homályos: egyfelől megtudhatjuk, hogy Bunta Levente-Zoltánnak hiányzik a pörgés, hiszen „nekem a zsigereimben van a közéleti szereplés”, másfelől „nem tervezek nagy visszatérést. A politikában főleg nem. De egészen biztos, hogy nem tudok külső szemlélőként tekinteni a környezetemre.”

Aztán arról beszél, meglehet, rászorulókon segítő önkéntesként láthatjuk majd viszont (jól is állna neki, lásd kiemelt képünket), de az interjúzás közben rájön, hogy „az a tudás, ami negyed évszázad alatt felhalmozódott bennem, kötelez, hogy ne hagyjam parlagon. Egész biztos, hogy visszatérek, hisz megérett erre az idő.”

Bunta végezetül Ferenc pápa idei évre szóló tanácsait ajánlja mindenki figyelmébe. Az interjú helyett inkább mi is...