A rendőrség hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást az udvarhelyi városvezető, pontosabban az általa vezetett polgármesteri hivatal ellen. Gálfi Árpád megfélemlítést emleget.

Bizonyos hatóságoknak nem tetszhetett, ahogy március 15. alkalmával tavaly feldíszítettük a várost, s gondolom, most azért indítottak bűnügyi eljárást, hogy az idei ünnepség előtt megfélemlítsenek engem és a munkatársaimat” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Gálfi Árpád.

Székelyudvarhely polgármestere hozzátette: a vizsgálódás dacára idén is ugyanúgy piros-fehér-zöld pompába öltöztetik a várost, mint tavaly, s hogy a dekorációk beszerzése törvényesen zajlott, tenderfüzetet készítettek, árajánlatokat kértek.

Gálfi nem kívánt részletesebben beszámolni az ügyről, amelyben először a Prefektúra vizsgálódott, s rá néhány napra a rendőrség, s melyben idén március elsején született az első okirat, de mint ígérte, később mindenképp visszatér az esetre.

Gálfi szerint a tavalyi dekoráció szúrhatta a hatóságok szemét

Az 1848-as események megünneplésének költségeit idei, februári ülésén fogadta el Székelyudvarhely önkormányzata. Ennek értelmében az összköltség 42 ezer lej, amiből 15 ezer lejt támogatásokból valósítottak meg (Gálfi ezért külön köszönetet mondott az adományozó cégeknek, melyek adományait a március 15-ei rendkívüli ülésen foglalják majd bele a költségvetésbe), ebből pedig tízezer lejt szánnak dekorációra.

Az udvarhelyi városvezető azzal a kéréssel fordult a cégvezetőkhöz, hogy március 15-én a déli ünnepség előtt engedjék el a munkából alkalmazottaikat.

A megfélemlítés a cél bizonyos hatóságok részéről, de kijelentem: nem torpanunk meg! Remélem, nagyon sokan leszünk csütörtökön délben a Márton Áron téren, s bízom benne, hogy nagyon sok magánszemély kitűzi aznap a magyar és a székely zászlókat” – jelentette ki Gálfi Árpád.