Tavaly a Somlyón önkénteskedő muzulmán diákok, idén a kanyarós cigányok keltettek pánikot a csíksomlyói búcsú előtt. A munkáját végző „balliberális” sajtó, vagy a „szekus” tisztifőorvos a hibás?

„Ne vegyenek részt a csíksomlyói búcsún azok, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, ugyanis Somlyón fertőzési gócpont található” – adta hírül elsőként az Agerpres hírügynökség, majd terjedt el a hír a székelyhon jóvoltából a magyar médiában is.

A hírportálnak nyilatkozva dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője azt mondta, hogy a gócot lezárták ugyan, ám „az ott kanyaróval diagnosztizált roma fiatalok átadták a fertőzést a csíksomlyóiaknak. Mint közismert, ők szoktak a búcsúban ágakat és hasonlókat árulni, nem lehet nekik megtiltani, hogy ne legyenek ott a tömegben.”

Tehát a gócpontot lezárták, de a kanyaróval való fertőzésnek – amiről Tar úgy nyilatkozik, hogy „nagyon magas ragályosságú betegség” – nem sikerült gátat szabni, sőt, az árusok között is lehetnek fertőzött személyek. Mondjuk, ez pániknak, hisztériakeltésnek elég is volt, ám korántsem biztos, hogy ezért Tart, netán a sajtót kell hibáztatni...

Tar Gyöngyi azt is elmondta, kicsi gyerekeket egyáltalán ne vigyenek még csak Somlyó közelébe se, s üzent az anyaországiaknak is: „A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, ott ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen.”

Másnap már arról szóltak a hírek, hogy góc ugyan van, de járvány nincs, a gócot pedig „valószínűleg” sikerült elszigetelni. Most akkor sikerült elszigetelni, vagy a kanyarósok átadták a betegséget a csíksomlyóiaknak, akik a Romániában még mindig rettegett kórral a szervezetükben ott fognak majd vattacukrot, miegymást árulni, s közben jól leprüszkölhetnek minket... Tar Gyöngyi végezte a dolgát, szerintünk, ám azzal nem feltétlenül értünk egyet, hogy „én érthetően mondtam el az érveimet.”

A magyarázkodás akkor hágott a tetőfokára, amikor a kérdőre vont Tar Gyöngyi a Fun FM rádiónak is magyarázkodott egy keveset: „Én nem mondtam, hogy ne jöjjenek Csíksomlyóra imádkozni.” Ezt valóban nem mondta, csupán csak annyit, hogy kanyarós cigányok rohangálnak le s fel a Somlyói úton ágakkal, csecsebecsékkel a kezükben, s tömegben ugyebár jobban veszélynek teszi ki magát az ember, ami, valljuk be, ráadásul igaz is.

Aztán megjelent a megyeháza erkélyén Borboly Csaba és Ráduly Róbert Kálmán is, akik Facebook bejelentkezésükben röviden csak úgy summázták a sajtóban megjelent híreket: „balliberális és szekus diverzió.”

A rémhírek valószínűleg nem szabnak majd gátat az összmagyarság egyik legnagyobb eseményének, a pünkösd megünneplésének, de a kérdés azért valószínűleg sokunk fejében ott motoszkál majd: ki ebben a történetben a balliberális, és ki a szekus? A sajtó, amelyik végezte a dolgát, vagy a tisztifőorvos, aki szintén ezt tette?

Azt mondja Tar Gyöngyi, „nem is bánom, hogy ez a hír ekkorát csattant.” Mi sem, mert a kanyaró veszélyesége mellett egy évvel a muzulmán önkéntesek puszta jelenléte által okozott pánikkeltésen túl újabb képet kaptunk arról is, miként működik, mennyire trendi lett társadalmunkban a meggondolatlan megbélyegzés, a hírek értelmezés nélküli kommentálása...

Ui.: Nem csodálkoznék, ha szombatig olyan hírek is napvilágot látnának, amelyek arról szólnak, hogy Soros György civilszervezetein keresztül finanszírozza a kanyaró terjedését Székelyföldön...