A székelyudvarhelyi Szabó Zoltán sikeresen megmászta a 7100 méter magas Khan Tengrit, a Föld legészakibb hétezres csúcsát.

Két sepsiszentgyörgyi, egy homoródalmási (dr. Szabó Attila), valamint egy székelyudvarhelyi (Toásó István) hegymászó a tagja a Székelyek a magasban elnevezésű expedíciónak, amely célul tűzta ki, hogy megmássza a 7100 méter magas, Kazahsztán és Kirgizisztán határán lévő Khan Tengrit.

A csapat július 20-án ült repülőre Bukarestben. Facebook oldaluk tanúsága szerint jelenleg az alaptáborban vannak, akklimatizációs túrákat tesznek.

Egy nappal később, július 21-én a társainál hamarabb elutazó Szabó Zoltán megmászta a csúcsot! Kobra ezt Facebook oldalán jelentette be: „Kedves barátaim, ismerőseim. Sikeresen, szerencsésen másztam meg a Khan Thengrit, örvendjetek velem. Köszi.

Kobra a déli oldalról mászta meg a hegyet, s indulás előtt még úgy tervezte, ha erőnléte megengedni, megmássza a Pobedát is.

Az egek ura

A Khan Tengri Közép-Ázsiában, Kína, Pakisztán, India, Kirgizisztán, Kazahsztán területén lévő, 2500 kilométeren húzódó Tien-san hegység második legmagasabb csúcsa a 7439 méteres Győzelem (Pobeda) után. Nevének jelentése „a szellemek ura" vagy „egek ura", a Tien-san második legmagasabb hegycsúcsa.

Magasságban csak a Pobeda múlja felül, hatalmas, szabályos piramis alakja a Matterhorn-hoz és az Ama Dablan-hoz teszi hasonlatossá. Kazahsztán legmagasabb és Kirgizisztán harmadik legmagasabb csúcsa, s egyben a Föld legészakibb hétezres csúcsa, melyet a Tien-san legnagyobb gleccserei vesznek körül.