Rendkívüli ülésen döntött szerdán Hargita Megye Tanácsa: a megyei helyett a helyi önkormányzatoknak passzolná át a hóeltakarítást.

Együttműködési szerződést köt Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozóan azokkal az önkormányzatokkal, amelyek településén áthaladnak annak a 14 kistérségnek a megyei útjai, amelyek téli karbantartásának közbeszerzésére óvást nyújtott be egy cég – tudtuk meg a megyei tanács sajtóosztályától.

Ez egyébként önmagában így nem elég, ezt követően a helyi tanácsok is határozatot kell hozzanak az együttműködésről, amely arra az időszakra lesz érvényes, amíg megkötik a szerződést a karbantartásra.

A döntéssel kapcsolatban volt, aki úgy vélekedett, hogy a tanácselnök ezzel csak a helyi önkormányzatok nyakába varrná a terhet, lepasszolja a problémát, amit hosszú hónapokon keresztül képtelen volt megoldani.

Mások rafinált politikusi húzást emlegettek, s emlékeztettek, hogy volt már ilyenre precedens, s akkor a Számvevőszék utólag a polgármestereken verte el a port. Több településvezető ódzkodik, fél is ettől a megoldástól, hiszen a nem hozzájuk tartozó utakra elköltött pénzt utólag tőlük kérheti vissza a Számvevőszék, nem beszélve arról, minek végezzék el még azt a munkát is, amit Borboly képtelen volt eddig elvégezni.

Az utóbbi napokban megsokasodtak az útviszonyokkal kapcsolatos panaszok, s hiába próbálta előbb a törvényekre, majd az utász cégekre kenni a problémát, a – sokszor nyomdafestéket alig tűrő – vélemények zömében Borboly Csaba ellen irányultak, akiről többen is úgy vélekedtek, hogy az események irányítása egyértelműen kicsúszott a kezei közül.