A víz- és szennyvízszolgáltatásról szóló, átadási-átvételi egyezményt látta el kézjegyével március 22-én – a víz világnapján – Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Ráduly Róbert Kálmán, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület elnöke. Április elsejétől már a Harvíz Rt. szolgáltat Székelyudvarhelyen is.

Gálfi Árpád köszönetet mondott a korábbi szolgáltató Aqua Novának az elmúlt tíz évben kifejtett „odaadó munkájáért”, majd hangsúlyozta, a törvény által követelt lépés – a közszolgáltatásokat nem szabad többé a város által bejegyzett cégeken keresztül működtetni –  megtételekor kizárólag a város és annak lakóinak, illetve a térség érdekeit tartották szem előtt.

Gálfi hangsúlyozta: a regionális szolgáltatóhoz való csatlakozással megnyílik az út a fejlesztési összegek lehívásához is, így nem a lakókat terhelik majd a jövőbeni beruházások.

Ráduly Róbert Kálmán, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület elnöke a maga részéről kiemelte: „Nem vagyunk betolakodók, azért jöttünk, mert hívtak”, s arra is kitért, hogy gazdasági, nem politikai projektről van szó.

A Harvíz központja Csíkszeredában marad, de lesz egy udvarhelyi munkapont is a jelenlegi helyén, melyet Izsák Attila Levente fog vezetni, s az Aqua Nova alkalmazottainak zöme sem marad munka nélkül, hiszen az új szolgáltatónak fognak dolgozni.

A 2008-ban létrehozott egyesület jelenleg 24 településen szolgáltat, ehhez csatlakozik áprilistól Székelyudvarhely, Boldogfalva, Bögöz és Parajd is, az áprilisi számlákat, illetve a kétnyelvű szerződéseket már a Harvíztól kapják ezen települések fogyasztói.

Újságírói kérdésre az árakra is kitértek: a Harvíz öt százalékos profittal dolgozik, ez konkrétan azt jelenti, hogy a szennyvíz elvezetésért és az ivóvízért áprilistól tíz banival többet kell fizetnünk: az eddigi 6 lej 61 bani helyett 6,71-et.

Az Aqua Nova egyébként durván 6 millió eurós „lelépési díjat” követel a várostól eddigi beruházásaiért, fejlesztéseiért – úgy fest, ebben a kérdésben majd a bíróság fog dönteni.

Azt is megtudtuk, hogy az Udvarhelyen gyakori csőtörések okát abban kell keresni, hogy a városban csak a rendszer 3 százaléka van felújítva, Csíkszeredában pedig 3 százaléka nincs felújítva...