„Zöld ünnepek és jeles napok projektmódszerrel és élménypedagógiával az óvodában” címmel, az Erasmus +  stratégiai partnerség keretén belül a székelyudvarhelyi Villanytelepi napköziotthon is részt vesz egy határokon átívelő projektben.

A stratégiai partnerség célja innovatív gyakorlatok fejlesztése, átadása, megvalósítása több ország oktatási intézménye között, valamint az együttműködést, a társaktól való tanulást és az európai szintű tapasztalatcserét támogató közös kezdeményezések megvalósítása.

A programban részt vevő intézmények olyan generáció nevelését tűzték ki célul, amely nem csak beszél a környezettudatosságról, hanem természetes módon megéli azt” – mondja Péter Edit. A Villanytelepi napköziotthon igazgatója szerint a zöld jeles napok az óvoda mindennapjaiban az egyik leghatékonyabb tanulási lehetőséget biztosítják. „Ahogyan az ünnepek általában, úgy a zöld ünnepek is kiemelkednek a hétköznapok sorából, színesebbé teszik az óvoda életét, a környezeti nevelést. Az élmények, benyomások alapvetően meghatározzák a gyerekek érzelmi viszonyát a környezethez. A programok nem kampányjellegűek, nem csak egy napra korlátozódnak, áthatják a mindennapokat” – nyomatékosítja Péter Edit.

Az igazgató szerint a megvalósulásához a család, a szülők támogatása, közreműködése is szükséges. A program során az eltelt 11 hónapban elkészült egy projektgyűjtemény, egy receptgyűjtemény. A   receptek összeállításánál, az ételek elkészítésénél figyelembe vették, hogy a legkisebb ökológiai lábnyommal készült termékeket használják, ugyanakkor a gyermekek megismerkedtek a helyi gasztronómiai értékekkel is.

Ugyanakkor egy, a témákhoz kapcsolódó játékgyűjtemény is készült – a játékok által a képességek fejlesztése, az ismeretek rögzítése volt a cél.

A hétvégén három napos partnertalálkozót rendeznek Székelyudvarhelyen, melynek része egy konferencia, ahol a magyarországi, felvidéki és székelyudvarhelyi partnerintézmények bemutatják eddigi tapasztalataikat.