A napközi-összevonások után kialakult helyzetről, a helyi rendőrség éjjeli őrjáratáról, a szejkei strand bezárása körül felmerült kérdések meg nem válaszolásáról, a PUG-ról, illetve az Udvarhely ösztöndíj létrehozásáról is szó esett a székelyudvarhelyi önkormányzat szeptemberi ülésén.

Hajdó Csaba vezette a székelyudvarhelyi önkormányzat szeptember havi rendes ülését csütörtökön – a tanácsos ezek szerint felépült. Mint arról beszámoltunk, néhány hete Hollandiában szenvedett biciklibalesetet. A tanácsosok siettek az Őszi Vásár megnyitójára, így gyorsan lendültek magasba a kezek, rövid idő alatt sikerült „ledarálni” a tizenöt napirendi pontot.

Az ülés előtt az RMDSZ-frakció több napirendet is hiányolt a 15 előterjesztett közül. Például a városi vízszolgáltatás rendezését: a tulipánosok azt nehezményezték, hogy több mint 60 napja fogadta el az önkormányzat azt a határozatot, amelynek értelmében a polgármester elkezdheti az Urbana Rt. és az önkormányzat közötti vízszolgáltatási szerződés felbontását.

A napirendi pontok közt nem szerepelt a szerződés végleges felbontása, valamint a licitdokumentáció ismertetése. Az RMDSZ-esek szerint átmenetileg még működik a vízszolgáltatás, azonban félő, ha nem történik meg időben, vagyis 90 napon belül a közbeszerzési eljárás kiírása, ivóvíz nélkül maradhat a város.

A város általános rendezési tervének véglegesítését is hiányolták az RMDSZ-esek. A tanácsülés közleményben fejtették ki, hogy a régi, elavult általános városrendezési terv érvényességét (PUG) tavasszal az önkormányzat – az RMDSZ-frakció tiltakozása ellenére – 2018 decemberéig meghosszabbította, azzal az ígérettel, hogy az új tervet a nyár lejártával véglegesítik és az önkormányzat elé terjesztik. A frakció nehezményezte, hogy az ígéretekkel ellentétben a csütörtöki tanácsülésen sem került terítékre a PUG, ugyanakkor nincsenek konkrétumok a véglegesítéssel kapcsolatban sem.

Mike Levente tanácsos szerint dolgoznak a kérdésen, „minden tőlük telhetőt” megtesznek. Kiderült, tavasz óta a tervezőnél volt a PUG, csak „sajnos magánéleti problémái voltak”, de most már az összes dokumentációt letették szakhatósági véleményezésre.

Gálfi Árpád polgármester leszögezte: egyeztettek a tervezővel, a szakembercsapattal. „Ha valaki foglalkozott a PUG-kérdésével, akkor a mostani városvezetés foglalkozott. A PUG ki van függesztve a városháza bejáratánál, meg lehet nézni. Azok az akadályok, amik szembe akartak jönni, azokat elhárítottam, s nem akarom elkiabálni, de remélem még az idén lesz városrendezési terve Székelyudvarhelynek” – jelentette ki Gálfi.

A napirendek során kisebb vitát kavart az is, hogy a többségi Koalíció által megszavazott napközi-összevonás nem volt átgondolva, az intézményekben nem történtek alkalmazások – az ígéretek szerint ezekre hamarosan sor kerül.

Orbán Balázs tanácsos rámutatott, hogy az elmúlt nyolc évben egyetlen iskolaorvosi rendelőnek sem volt közegészségügyi engedélye Udvarhelyen, ezt a problémát most megoldották, illetve újabb iskolaorvosokat alkalmaznak, további iskolaorvosi rendelőket hoznak létre.

A kampány hevében engedélyek nélkül nyitottak tipegő csoportot a Csereháton, rótta fel Orbán. A tanácsos szerint további törvénytelenségek is történtek az elmúlt években, ezekről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Elhangzott az is, hogy jelenleg is 38 üres állás van a Polgármesteri Hivatalban, ezért új állásokat hirdetnek meg, akárcsak a helyi rendőrség esetében, utóbbiban egy átminősítés következtében két helyet középfokú végzettséggel is el lehet látni. Megtudtuk, péntek éjjeltől három személlyel elindul a helyi rendőrség éjjeli őrjárata, de egyelőre csak péntek éjjelenként fog három helyi rendőr járőrözni.

A napirendeket egyébként 28 perc alatt zavarták le a tanácsosok. A különféléknél került szóba a szejkei strand helyzete.A tulipánosok továbbra is választ várnak a szejkei strand bezárásával kapcsolatban. Ismert: idén nyáron július 1. és augusztus 10. között tartott nyitva a szejkefürdői strand, hiszen a nyár közepén egy újságírói riport után a városvezetés azonnali hatállyal bezárta a strandot és kádas fürdőt.

Az augusztusi tanácsülésen az RMDSZ-es tanácsosok ígéretet kaptak, hogy a polgármesteri hivatal írásban tájékoztatja őket a szejkei strand bezárásának körülményeiről. „Az eltelt egy hónap alatt a polgármesteri hivatal nem tájékoztatta az RMDSZ-frakciót, hogy miként adták bérbe a működtetését – holott ezt egy korábbi tanácshatározat megtiltotta. A frakció választ vár a fénymásolt bérletek kapcsán elindított belső ellenőrzéssel kapcsolatban is, amire szintén nem került sor az elmúlt hónapban” – jelentették ki az RMDSZ-esek.

Orbán Árpád alpolgármester röviden válaszolt: „Foglalkozunk a kérdéssel, meglesz.” Orbán ugyanakkor nehezményezte, hogy az elmúlt nyolc évben semmilyen beruházás, fejlesztés nem volt a Szejkefürdőn.

Derzsi László tanácsos elmondta, a tanácsülés után Udvarhely ösztöndíj létrehozásáról szóló határozattervezetet iktatnak, végzős, egyetemista, mesteri és doktori hallgatók támogatására. Amennyiben a testület erre már az október tanácsülésen rábólint, akkor még idén adhatnak ösztöndíjakat az arra érdemeseknek.

Hajdó Csaba azzal zárta az ülést: ha arról beszélünk, hogy ki mit nem csinált, akkor nem haladunk előre, ezért "hagyjuk abba a döglött macska hajigálását". Hajdó szerint ők is számon kérhetnének, például azt, hogy a kampányban Székelyudvarhely számára megígért parlamenti támogatásokból mi valósult meg és mi nem, melyik elképzelés hol tart. Felkérte Benedek Árpád Csabát, hogy lobbizon a cél érdekében, mire Sinka Arnold azzal replikázott, hogy a protokollumot Biró Zsolt MPP-elnök is aláírta, tehát a tanács MPP-s tagjait is „lehet mozgósítani.”

A következő ülést Orbán Árpád alpolgármester vezeti.

A tanácsülésen nem mellékesen a következő határozattervezeteket fogadták el a tanácsosok:

1. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2017-es költségvetése módosításának jóváhagyásáról, illetve egyes hitelfolyósításokról.

2. HatározattervezetSzékelyudvarhely Megyei Jogú Város Helyi Tanácsa képviselőinek kinevezéséről a város közoktatási intézményein belül működő Minőségfelmérő és –biztosító Bizottságokba (C.E.A.C).

3. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Helyi Tanácsa képviselőinek kinevezéséről a város közoktatási intézményeinek Igazgatótanácsába. 

4. Határozattervezet a 43/2017-es helyi tanácshatározat módosításáról és kiegészítéséről, mely az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének megépítése beruházási terv, az állami költségvetés PNDL programjából nem finanszírozott költségkategóriáinak helyi költségvetésből történő finanszírozásának biztosításáról szól.

5. Határozattervezet a 78/2017.06.26. támogatási szerződés jóváhagyásáról szóló 153/2017-es helyi tanácshatározat módosításáról, a Mihail Kogălniceanu u. 4A, 4B szám alatti tömbházak hőszigetelési beruházásának kivitelezése céljából, amely a Tömbházak hőszigetelése POR 2014-2020., 3-as elsőbbségi tengely, 3.1-es beruházási prioritás elnevezésű pályázat támogatásával történik.

6. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Városnak az Aktív Udvarhely – Odorheiul Activ projektben történő részvételéről.

7. Határozattervezet a Csereháton bérelhető ifjúsági lakások (1-es fázis: P-3E 72 u.i és P+3E 84 u.i., összesen 156 u.i., valamint 2-es fázis: 96 u.i.) elnevezésű beruházási terv átadási-átvételi jegyzőkönyveinek elfogadásáról és jóváhagyásáról.

8. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Cserehát zónájában található, 60889-es telekkönyvi számú, összesen 454 m2-es (60896-os telekkönyvi számon egy 367 m2-es, illetve egy 87 m2-es) területnek a köztulajdonban lévő javak leltárába történő felvételéről.

9. Határozattervezet a Napsugár Napköziotthon a Bethlen Gábor utca 10 szám, a Tamási Áron utca 13 szám, valamint a Wessélenyi Miklós utca 19 szám alatt található ingatlanok felett gyakorolt igazgatási jogának visszavonásáról, illetve azon napköziotthonoknak igazgatásába adásáról, amelyek az említett ingatlanokat a 2017-2018-as iskolai évben használják.

10. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában lévő 522 m2-es és egy 1 m2-es nagyságú földterület, térítésmentes, ideiglenes használati joga gyakorlásának odaítéléséről (az építkezés időtartama alatt) a Dél-Erdélyi Electrica RT. hatáskörébe tartozó csíkszeredai karbantartó és szolgáltató csíkszeredai munkapontja javára, elektromos berendezések elhelyezése , valamint az 5-ös számú szivattyúállomás elektromos energiával történő ellátása érdekében (DN13A –DJ134B, az oroszhegyi útelágazásnál).

11. Határozattervezet az Országos Lakásügynökség által épített megüresedett lakások kiosztásáról 35 év alatti fiatalok és fiatal családok számára.

12. Határozattervezet a Cekend bejáratban található, 9 m2-es lakható felületű szociális lakások szétosztásának céljából készített prioritási jegyzék jóváhagyásáról.

13. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város polgármesteri szakapparátusa köztisztségeinek betöltésére létrehozott terv módosításának jóváhagyásáról.

14. Határozattervezet a Helyi Rendőrség számára a 34/2017-es helyi tanácshatározat által jóváhagyott létszámkeret módosításáról.

15. Határozattervezet egyes területek személyes tulajdonba történő helyezésének jóváhagyásáról, az 1998-ban újrahirdetett 18/1991-es törvény 36. cikkelye alapján.