Pénteken Udvarhelyen szervez tüntetést az UTCA a cekendi szemétlerakótól eredeztethető szennyezés ellen. A csendes tüntetésre június 23-án este héttől kerül sor a Patkóban.

A civil akciócsoport felhívásában úgy fogalmaz, „ügyünk közös, saját gyermekeink jövőjéről, ivóvizéről van szó”, ezért várnak minden olyan személyt a pénteki megmozdulásra, akiknek fontos a környzetvédelem, fontos térségünk, gyermekeink jövője.

Az UTCA tagjai azt kérik a hatóságoktól, tanúsítsanak határozottabb fellépést az RDE Harghita Kft. Cekend-tetői szemétlerakójánál történő szennyezés ügyében.

A cég a cekendi lerakóhoz „idegenből idehozott” szemét, valamint az abból a természetbe folyó csurgalék miatt került többször is a figyelem középpontjába az utóbbi időben. 

A szeméttározótól eredeztethető szennylé egyébként nemrégiben Székelyudvarhely Bethlenfalvi részén a kanálisból tört fel, de a természetjárók szerint a Szarkakő körüli forrásoknál is érezhető.

A céget szennyezés miatt egyébként már büntették meg, legutóbb pedig azt is kilátásba helyezték, hogy felfüggesztik környezetvédelmi engedélyét.

A pénteki tüntetés szervezői arra kérik az udvarhelyieket, vigyenek magukkal környezetszennyezést szimbolizáló pillepalackokat, kukákat, s kartonlapokra írjanak szlogeneket.

Az UTCA tagjai jelezték: ez csak a kezdet, a pénteki civil megmozdulást várhatóan még több követi: addig kívánnak az utcára vonulni, amíg meg nem oldódik a kérdés.