Székelyudvarhelyen idén is méltó módon emlékezhetünk az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapján, október 23-án.

A kulturális intézményekkel – a Haáz Rezső Múzeummal, a Városi Könyvtárral, a Művelődési Házzal és a Tomcsa Sándor Színházzal – együttműködve az alábbi programra várja az emlékezni vágyókat Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala:

11:00 VéRrel írt történelem – interaktív történelmi kiállítás megnyitója a városháza pincéjében.

Egyedülálló, "VéRrel írt történelem" című kiállítással idézik meg az 1956-os forradalom emlékét. A rendezvény különlegességét az alternatív kiállítási helyszín is jelzi – a városháza pincéje –, ahol a látogatók testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve 360 fokban tapasztalhatják meg az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit. Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy ’56-os utcai harc, egy életre szóló búcsúzás, a bajtársak eltemetése, vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez a „valóságban” is tapasztalhatóvá válik.
A különleges élményt biztosító modern technológia eredetileg az „Egy akaraton 1956–2016” című kiállítás része volt, amely 2016-ban volt látható a Terror Háza Múzeumban. A kiállítás Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója nyomán készült. Az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Pálfi György rendező felelt. A filmekben pedig olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, vagy éppen Száraz Dénes. 
A székelyudvarhelyi kiállítást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Terror Háza Múzeum hozzájárulásával, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatásával valósítja meg a Haáz Rezső Múzeum.
Projektfelelős: dr. Simon Mária Tímea, történész-irodavezető
Szakmai irányító: Szász Hunor, történész-muzeológus
Látványtervező: Baróti Hunor, designer
Az eredeti tárgyakat kölcsönözte: Benkő József történész-magángyűjtő

Székelyudvarhely alkalomhoz "öltözött"

16:30 Ötösével – po pjaty, Matl Péter képzőművész kiállításának megnyitója a Művelődési Ház előtéri galériájában

17:00  Talpkő – Jurko László textilművész kiállításának megnyitója a Művelődési Ház oszlopos termében

17:30 Fáklyás felvonulás a Művelődési Ház előtti térről

18:00 Ünnepi megemlékezés az Üldözöttek és Áldozatok emlékművénél

19:00 1956 és a „szabadság zenéje” – Bágyi Balázs New Quartet, a városháza dísztermében

Székelyudvarhely önkormányzata október 25-én, csütörtökön dísztanácsülésen adja át a Vasszékely-díjakat a városháza dísztermében.