A közismert és közkedvelt szülész-nőgyógyász főorvost aznap temetik, amikor születésnapját kellett volna ünnepelje szeretteivel...

Szerdán délután recsenyédi házánál szívelégtelenségben elhunyt dr. Arros Imre-Levente.

A székelyudvarhelyi kórház szülész-nőgyógyász főorvosa 1954. április 22-én született Szovátán – a sors fintora, hogy 63 évvel később, éppen a születésnapján temetik...

Korán elveszítette szüleit: édesapja és édesanyja is szívelégtelenségben halt meg, ezért – noha tanárai más pálya felé is irányították – minden áron szívorvos akart lenni. Kolozsváron kezdte el orvosi tanulmányait – abban az évben három magyar diákot vettek fel az egyetemre – majd Marosvásárhelyen fejezte be.

Két évig Székelyudvarhelyen volt gyakornok, majd 1983-től a tizenkét falut magába foglaló Homoródszentmárton községben lett körorvos. Még a rendszerváltás előtt szakvizsgázott, Székelyudvarhelyen 1990 óta szülész-nőgyógyász.

Sok fiatal kollégát, de másokat is önzetlenül segített, s ahogy gyászjelentőjében is írja, „hitt az ősök tiszteletében, a fáradhatatlan munkában, a család szentségében és az általa választott orvosi hivatásban.” A tiszteletet mindenkinek megadó, karakán, elveiért kiálló embernek ismerték Székelyudvarhelyen is, akinek – bevallása szerint – a nap fénypontját jelentette, hogy minden reggel iskolába vihette unokáit.

2009-ben agyérgörcse volt, de szívósságának köszönhetően kollégái, na meg páciensei örömére hamar újra munkába állt. Múlt héten sztentet ültettek be a koszorúerébe. Pihennie kellett volna, de az ítéletidőt látva, a rózsákért és a gólyákért aggódva kiautózott Recsenyédre. Abban a faluban érte utol a halál, amelynek két kijáratánál általa állított kopjafák is őrzik az emlékét.

Dr. Arros Imre-Leventét szeretett templomában, a székelyudvarhelyi Ferences templomban (Barátok Temploma) búcsúztatják, pénteken, április 21.-én 14 órakor. Részvétnyilvánítás a szertartás előtt 1 órával. Péntek délután kísérik haza szülővárosába, Szovátára. Részvétnyilvánításra 17 órától, a ravatalozóban lesz lehetőség. Temetésére április 22.-én, 14 órakor kerül sor a szovátai családi sírkertben.