Egy bicskei honlapon találtuk a szomorú hírt: életének 80. évében elhunyt Bartha János.

Eredeti szakmáját tekintve könyvelő volt, de népszínházasként és asztaliteniszezőként is maradandót alkotott Székelyudvarhelyen.

A hatvanas években Bartha János vezetésével új nemzedéke nőtt ki az udvarhelyi asztalitenisznek (Pál János, a Gagyi testvérek, Balogh Ödön, Hecser Endre, stb.). Országos szintű eredmények nem születtek, de a csapat egyfajta alapot jelentett a következő nemzedék számára.

Bartha János bácsi nyugdíjas korában is sokszor ütőt ragadott, az Udvarhelyi Híradó csapatával, ahol hosszú éveken át volt sportújságíró, városi bajnoki címet is nyert. Sportújságíróként dolgozott az Új Sport nevű lapnál is.

Imádta a népszínházat, s nem csak a színpadon, az életben is sokszor viccelődve tette túl magát a hétköznapok nehézségein.

2007-ben telepedett ki a magyarországi Bicskére, ahol elkötelezett szurkolója volt a helyi focicsapatnak. A bicskei honlap így ír róla: „Jani bácsi elkötelezett BTC-szurkoló volt, csodájára jártak a B-közép (Bicske Tigers) tagjai, amikor súlyos betegsége során, két kemény kórházi kezelés között ugyanúgy felült az idegenbeli meccsre tartó szurkolói buszra, elmaradhatatlan baseball sapkájában. Ahogy a Bicskei TC focicsapata, úgy ő is győztes típus volt! Legyőzte a halálos kórt és halálát végül egy baleset és annak szövődményei okozták.”

„A frissen megépített és felújított sportlétesítménybe nem tudott lemenni megnézni az első meccset, pedig nagyon várta. Amíg épült, nem volt olyan hét, hogy háromszor ne látogatott volna le, és ne ellenőrizte volna, hogy haladnak a munkálatok. Várta a tavaszt, örült, hogy majd itt lesz az összes meccs. Hát most majd fentről fog szurkolni a csapatnak” – mondta a portálnak egyik lánya, Bartha Csilla.

Bicskén így emlékeznek Bartha Jánosról: „A kitartás, a győzelem és a becsületes, példás életút jelképe volt.”

Nyugodj békében, Jancsi bácsi!