Életének 72. évében elhunyt Páll Ágoston UNESCO- és Magyar Örökség-díjas korondi fazekasmester. Páll Ágoston haláláig kitartott a népi vonal mellett, nem térítette el semmilyen üzleti lehetőség, mert hitt abban, hogy amit alkot, az maradandó érték.

A korondi Páll család 1717-ig visszamenően tud fazekas őseikről. Páll Ágoston nagyapjától és édesapjától tanulta a mesterséget.

Tizennyolc gyermekes családban nőtt fel, kilenc testvére kisgyermek korában meghalt, a túlélők együtt lesték el a fazekasságot a szülőktől, nagyszülőktől. Szegénységben éltek, a család megélhetése múlt azon, hogy pontosan dolgozzanak, s bár voltak vargakanyarok a fiatalok életében – például Páll Ágoston színművészeti egyetemre felvételizett, de nem jutott be –,  mindig visszatértek a biztos megélhetést hozó mesterséghez. 

A Páll család mindvégig megőrizte a népi vonalat, a korondias magatartást. Páll Ágoston több mint száz rendezvényen vett részt kerámiáival, és közel negyven elismerő oklevél, díj birtokosa, köztük az UNESCO Élő Szellemi Örökség díjat az országban elsőként kapta meg 2011-ben.

„Most is úgy érzem, ha édesapám, nagyapám nem csinálta volna meg a dolgát, és mi, gyermekek nem tanultuk volna meg, nem vinnénk tovább a mesterséget, mennyivel szegényebb lenne a székely kerámia, az egész kultúránk, a szarvas, a sokféle madár és az életfamotívumok mind elmaradtak volna” – mondta Páll Ágoston két évvel ezelőtt a róla szóló sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón.

Páll Ágoston minden nap a maradandóság gondolatával dolgozott.

Temetése január 18-án, csütörtök délelőtt 11 órakor lesz Korondon.

Évekkel ezelőtt a Sóvidék Tv készített portréfilmet Páll Ágostonról.