Az oldal mobil készülékről nem élvezhető, a teljes élmény érdekében próbálja megtekinteni az oldalt számítógépéről.

III. fejezet

Az éter

Mi hír Udvarhelyen?

A helyi sajtó rövid története

Szöveget írta

Máthé László Ferenc (mihir)

Karikatúrákat készítette

Jakab Hunor

Az oldalt tervezte

Györfi Sándor

Fotók

Vofkory György - Székelyudvarhely I-II Várostörténet képekben
Székelyudvarhelyi Tudományos könyvtár
Kápolnási Zsolt: Az Udvarhelyi Híradó rövid sajtótörténete
Gidó Csaba: Kis udvarhelyi sajtótörténet, Udvarhelyszéki olvasókönyv

Hang

Stár Rádió
Prima Rádió

Videó

D3

A kommunizmus utolsó évtizedében, illetve még 1990-ben is Udvarhelyen a tévés videó-hálózatok voltak a népszerűek: akinek volt videomagnója saját kábelhálózatot alakított ki készüléke körül, mellyel műsort szolgáltatott, sőt cserébe díjat is szedett.

1990-ttől kezdődően pár ilyen videós kezébe kamera is került, filmezték a városi eseményeket, majd az anyagot leadták több hálózaton is. Egy idő után már Udvarhelyi Televízióról beszéltek, hisz volt műsorrács, helyi anyag. Noha az egész jelenség kezdetleges volt, a filmezett anyagot például vágás nélkül játszották be, elindult mégis egy folyamat: lassan összeolvadtak a video-hálózatok.

UTV és Ati-Beta

Egy 1992-es törvény hatályon kívül helyezi az udvarhelyi „kalóz” hálózatokat, és új fejezetet nyit a romániai tévézésben: engedélyezi helyi tévéstúdió működtetését.

Társulnak a kábelhálózatok tulajdonosai, és 1992-ben létrehozzák az UTV Kft.-t – nem mellékesen az ország második tévés vállalkozásaként.

Egy évvel később létrejön az Ati-Beta tévétársaság is, mely próbaidőszakát követően 1994 júliusában kezdi meg a műsorszórást. Az Ati-Beta az UTV-hez nem csatlakozott videósok és az Ati Kft. befektetéseként jön létre. Egyes saccolások szerint 1 millió dollárnyi tőkét fektettek a vállalkozásba, mely minden szempontból eldöntötte a két tévétársaság között zajló versenyt.

Digitál 3 Televízió

1997 februárjának végén a két televízió főrészvényesei élő adásban jelentették be: egyesítik a két televíziót, a csapat is közös lesz. Azért lett Digitál 3 az új tévétársaság neve, mert a vidéki kábeltévé-hálózattal rendelkező Metvoplast Sat Kft. is társult ekkor.

Így jött létre a D3, mely az Ati-Beta épületében, vagyis a régi mozira épített emeleten kapott helyet.

A D3 folytatta a magyar nyelvű műsorok gyártását, közvetítését, és kereskedelmi televízióként vállalta az udvarhelyi és környékbeli lakosság tájékoztatásáért a közszolgálatiságot. A Digital 3 Televízió Székelyudvarhelyen és a környékbeli településeken: Szentegyházán, Kápolnásfalun, Máréfalván, Fenyéden, Küküllőkeményfalván, Zetelakán, Felsőboldogfalván, Bikafalván, Bögözben, Agyagfalván, valamint Galambfalván is nézhető.

Székelyudvarhely első rádiója

A 87, 9 MHz-en lépett az éterbe 1997-ben a város első rádiója, a Príma Rádió. Az első adást október 25-én reggel 6 órától sugározták.

Adáskörzete Udvarhelyszék, vagyis potenciális hallgatóinak száma több, mint 100 ezer személy. Távhallgatóik is vannak, hisz a rádió a világhálón keresztül is elérhető, hallgatható.

A Star rádió

Startjuk 1999. október 11-én reggel 6 órakor volt. Azóta folyamatosan sugároznak a 100.8 Mhz-en. Úgy számolták, megközelítőleg 30 kilométer sugarú körben, Székelyudvarhelyen és több környékbeli településen nagyjából 60 ezren hallgatják a Star rádiót.

A Star rádió kereskedelmi adó, tulajdonosa a Digital 3 Rt. Műsorpolitikájában, zenei kínálatában igazodik a hallgatói igényekhez, de egyben őrzi sajátos arculatát is.