Bezárt, vagy legalábbis többé nem működik az elmúlt másfél évtized alatt megszokott formájában Székelyudvarhely talán legnépszerűbb kultúrkocsmája, a G. Café.

A helyiség működtetői egy ideje vevőt keresnek a népszerű kávézónak, az ingatlan tulajdonosa azonban nem volt hajlandó szerződést hosszabbítani velük, kizárólag az úgynevezett Alsó G. működtetőivel szeretett volna egyezkedni.

Az Alsó G-sek által felajánlott – információink szerint nevetségesen alacsony – összeget kevesellték a G.Cafésok, s hiába került más vevő is, az épület tulajdonosa kizárólag a pincehelyiséget működtetőkkel képzelte el a folytatást, a G. Cafésok így elköltöztették a berendezést.

Hétfőn még javában zajlott a költözködés
Fotó: Szabó Károly

A 2000-ben indult G.Café 2001 decemberében költözött át a Szentimre utca közepéről az utca elején található ingatlanba: először a pincehelyiséget bérelték ki, utána költöztek fel az emeletre, miközben az Alsó G-t átadták másoknak.

A G. Café az évek során fogalommá nőtte ki magát, Bihari Lóránt társtulajdonos szerint másfél évtized alatt többezer kulturális eseménynek – koncerteknek, író-olvasó találkozóknak, kocsmaszínházi előadásoknak, táncházaknak – adott helyet.

„Az elmúlt két évben évente 120-130 kulturális eseményt szerveztünk, köztük a G. Fesztet, vagy a kamarazene fesztivált, utóbbinak a városháza adott otthont. Személy szerint mindegyikre büszke vagyok, de számomra a legemlékezetesebb talán a Sziámi koncert volt. Sajnálom, hogy így alakult, keserű a szánk íze” – mondta hétfőn délben a mihírnek a berendezést éppen költöztető Bihari Lóránt.

A „gévzárónak” megadták a módját a működtetők: a Kárpát-medence szerte ismert lokált a Finucci Bros Quartet koncertje, valamint egy fergeteges Tóth Árpi-buli zárta péntek éjszaka.