Nagy erejű vihar csapott le vasárnap délután Partiumra, Bánságra és Erdélyre: Temes, Arad és Beszterce-Naszód megyékben összesen nyolcan haltak meg.

„Összesen nyolcan haltak meg a viharban, öten Temes megyében, egy személy Arad megyében, ketten Beszterce-Naszód megyében” – jelentette Raed Arafat belügyminiszteri államtitkár. Szerinte ugyanakkor egyelőre nem indokolt, hogy a sérülteket bukaresti kórházakba szállítsák. A Hotnews információ szerint összesen 67 ember sérült meg az ítéletidőben.

A súlyosan sérültek között két kisgyerek is van. Egyiküket a Temes megyei sürgősségi kórházban ápolják, ugyanis súlyos koponya- és agysérülést szenvedett. A vihar jelentős károkat is okozott a bánsági városban: a tövestől kiszakított fák és letört ágak autókat rongáltak meg, villanyvezetékeket szakítottak el. A szél háztetőket rongált meg, teherautókat borított fel, Temesvár belvárosa órákra áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt. 

Arad megyében Menyházán a legsúlyosabb a helyzet: itt egy nő meghalt, amikor egy kidőlő fenyőfa maga alá temette, az üdülőtelepre vezető út pedig járhatatlan, a szél ugyanis tucatnyi fát döntött az úttestre. De Aradon is jelentős az anyagi kár, a szél tetőket tépett le, fákat döntött ki és reklámtáblákat borított az útra. Besztercén a városi parkban, Lonkafalván pedig egy hídon halt meg egy helyi lakos: mindkettejüket kidőlt fa ütötte agyon. Bethlenben a kórház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

A Beszterce-Naszód megyét Moldvával összekötő főút járhatatlanná vált az útra borult fatörzsek miatt. Ítéletidő tombolt Krassó-Szörény megyében is: Resicabányán egy panelház teraszának tetőzetét szakította le és fákat döntött ki a szél.

Vasárnap estig narancssárga (másodfokú) viharriadó volt érvényben Oravicabánya, Karánsebes és Nándorhegy térségében is, a meteorológiai szolgálat szerint a széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérhetik – idézte az Agerprest a Transindex.

Az MTI szerint Fehér megyében több tucat turista rekedt az Aranyosfői-jégbarlang környékén a vihar következtében. Az erős szél több fát döntött a közutakra - tájékoztattak a Fehér megyei katasztrófavédelmisek.

Fehér megyében, az Erdélyi-szigethegység körzetében két országúton sem lehet közlekedni az úttestre dőlt fák miatt. Számos útszakaszon nehézkes a közlekedés az említett okok miatt. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szerint a megyében körülbelül 50 fát döntött az utakra a vihar.

Gyulafehérváron több tömbház tetejét is letépte a szél és számos autót is megrongált, sérültekről nem érkezett jelentés. Kolozs megyében is jelentős károkat okozott az ítéletidő, több fát kidöntött és tetőket csavart le, a híradások szerint Bánffyhunyad és környéke a leginkább érintett terület, a város sürgősségi kórháza egy időre áram nélkül maradt. De nem lesz tanítás hétfőn a szamosújvári Ana Ipătescu Líceumban, mert a vihar tönkretette az iskola tetőzetét.

A Kolozsvár-Nagyvárad szakaszon hatalmas torlódásokat okozott, hogy több helyen is az útra döntötte a vihar a fákat. Különösen Csucsa környékén volt súlyos a helyzet, itt a viharban hó is esett, és több autóra is rádőltek fák vagy villanypóznák.

Bihar megyében 45 település áram nélkül maradt, a Hunyad megyei Alsólapugyon (Lapugiu) hatvan ház tetejét tette tönkre a vihar.

Máramaros megyében a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie húsz turistát, akik egy hegyi felvonón rekedtek.

Klaus Johannis államelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, és sok egészséget kívánt az ország nyugati részében történt viharban megsérült személyeknek.