Egy kezdő rendőr nettó fizetése legkevesebb 3016 lej –közölte szombaton a belügyminisztérium, miután több ezer rendőr és börtönőr vonult utcára tüntetni igazságosabb bérezést és jobb munkafeltételeket követelve.

A belügyminisztérium közleménye szerint egy kezdő rendőr nettó alapfizetése a decemberi 1373 lejről 1776 lejre nőtt. E mellé jár 990 lej étkezési támogatás, 250 lej ruhapénz, illetve esetenként más típusú pótlékok is.

A nem vezető beosztású rendőrtisztek nettó alapbére 1909 és 6777 lej között mozog – ezek mellé nekik is jár étkezési támogatás, ruhapénz, illetve esetenként más pótlék is.

A rendőrök a hivatalos munkaszüneti napon végzett munkájukért 75 százalékos bérpótlékban részesülnek, idén áprilistól túlóráikat is kifizetik. A közszférában kilenc éve nem fizetik a túlórákat, a rendőrök így kivételezett költségvetési alkalmazotti kategóriának számítanak majd.

A rendőrök fizetése 2017 októberében 10 százalékkal, 2018 januárjában 4-5 százalékkal nőtt, és idén a különböző pótlékaik is 5-10 százalékkal emelkednek.

Szombaton egyébként több ezer rendőr és börtönőr vonult ki tüntetni a belügyminisztérium épülete elé: a megmozdulást szervező szakszervezetek igazságosabb bérezést és jobb munkafeltételeket sürgettek.

Érdekvédelmi szervezeteik szerint a kormány által tavaly életbe léptetett közalkalmazotti béremeléseknél a belügyi alkalmazottakat hátrányos megkülönböztetés érte.