Benedek Zakariás parlamenti képviselő úgy véli, újra kell gondolni a közúti biztonsági auditról szóló előírásokat. A kormány ugyanis sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a közúti biztonsági auditról szóló törvényt, az életbe lépetetett módosítások azonban nagy költségeket vonnak maguk után, amelyek az önkormányzatokat sújtják.

Az RMDSZ a sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitája során módosító indítványokat fogalmazott meg annak érdekében, hogy a kormány túlkapásain enyhítsen” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője, azt követően, hogy a szakbizottságban iktatta a szövetség módosító-javaslatait.

Benedek Zakariás elmondta, jelenleg a kormány által életbe léptetett előírások szerint amennyiben egy önkormányzat úgy dönt, körforgalmat szeretne létesíteni a településen, mindazok után, hogy megszerzi a szükséges engedélyeket, jóváhagyásokat és terveket, szakvéleményt kell kérnie a Közúti Biztonsági Audittól, amelynek költségét is állnia kell.

Jelenleg egy körforgalom létesítéséről szóló auditvéleményezés 30 ezer lejbe kerül, illetve egy kilométeres út leaszfaltozása 10 ezer lejbe. Ez az összeg nem fedi a tervezési, kivitelezési munkálatokat. Ugyanakkor a kormány által előterjesztett változat nem vonja felelősségre az auditot, amennyiben annak véleményezése károkat okoz az önkormányzatnak. Az RMDSZ kérte, hogy törvény írja elő az audit felelősségre-vonásának lehetőségét” – fogalmazott Benedek Zakariás képviselő.

A sürgősségi kormányrendeletről szóló törvénytervezetet a Parlament alsóháza tárgyalja a szakbizottságokban, várhatóan az elkövetkező időszakban napirendre tűzi.