Újrakezdik a korondi hulladékátrakó állomás építési munkálatait, jelentette a megyei tanács. A helyszín nem változik, Séra háza mellett folytatják a beruházást…

Hargita Megye Tanács közleményben jelezte: „Kiadta a korondi hulladékátrakó állomás munkálatainak újrakezdésére vonatkozó parancsot az építkezését felügyelő mérnöki cég, miután az építkezést érintő jogi akadályok megszűntek, valamint a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási projektet finanszírozó irányító hatóság aláírta a finanszírozási szerződések meghosszabbítását.

Ugyanakkor több módosítás történt az eredeti tervhez képest, a módosításokat nagyrészt a korondi lakosság részéről érkezett kezdeményezések alapján javasolta a helyi önkormányzat.

Így a hulladéktároló prése befödésre kerül, valamint 3 oldalról zárt csarnok formában alakítják ki, ezáltal jelentősen növelve a központ higiéniai és tisztasági szintjét. A falu- és utcakép védelme érdekében 2,5 méter magas kerítéssel választják el az átrakó állomást a Sórét utcától és egy további fasor ültetését tervezik a kerítés elé.

A munkálatokat novemberben kell befejeznie a kivitelezőnek, ez magába foglalja a Sórét utca kövezését és hengerelését is.

A korondi polgármester javaslatára a megyei tanács további beruházásokat fog eszközölni a Sórét utcában, amelyek magába foglalják a Korond pataka fölött áthaladó alacsony teherbírású híd nagyobb teherbírású hídra való cseréjét, valamint az utca aszfaltréteggel való bevonását. Az ehhez szükséges terveket a korondi önkormányzat már elkészítette, és átadja a megyei tanácsnak.”

Eddig a közlemény.

Akkor Katona megy vagy marad?

Amint akkor a helyszínről beszámoltunk, a Korondra tervezett hulladékátrakó és tömörítő állomás kapcsán tartott sajtótájékoztatót 2017. január 11-én délután Bíró Barna Botond, a Hargita Megyei Önkormányzat alelnöke, az udvarhelyszéki RMDSZ-es megyei tanácsosok, Katona Mihály, Korond polgármestere, valamint a község alpolgármestere és RMDSZ-es tanácsosai.

Akkor még azt nyilatkozták: új helyszínen építik meg a hulladékátrakót.

Katona Mihály korondi polgármester leszögezte volt: vagy az új helyszínt fogadja el a megyei tanács, vagy „elviszik a projektet Korondról, ha pedig nem hajlandók erre, akkor én lemondok tisztségemről, hiszen az ügyre ráment sok idő, egészség, és nem utolsó sorban barátság, nekem pedig itt kell élnem, Korondon. Vissza kell terelnünk a közhangulatot a normális kerékvágásba.

Tavaly januárban Bíró Botond új helyszínről, Katona Mihály lemondásról beszélt. Ígéret, szép szó...
Fotó: Csedő Attila

Akkor az is elhangzott, hogy a korábbi, vitatott területre vonatkozó döntést visszavonja a korondi önkormányzat, majd az atyhai eltérő közelében már megvásárolt és telekkönyveztetett területet átadja a megyei tanácsnak.

Egy év és kilenc hónap elteltével annyi „előrelépés” történt az ügyben, hogy a megyei tanács folytatja a megkezdett munkálatokat.

A régi helyszínen, Séra Zoltán háza mellett, amely nem mellékesen még mindig veszélyben van...