A szejkei strandot működtető székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban elérkezettnek látták az időt, hogy hosszan tartó kánikula után Áldás havának első napján megnyissák a létesítményt.

Senki ne higgye, hogy a július elsejei nyitás a puszta véletlen műve, nem. Ezen a napon ünnepeljük ugyanis a magyar egészségügy napját. S hogy mi köze a kettőnek egymáshoz?

Bizonyára nem csak nekem tűnt fel, hogy a városvezetés fokozottan figyel a városlakók egészségére. Ezt a célt szolgálják a városközpontban hosszú napokig betömetlenül hagyott árkok is, újabban szó szerint kell érteni, amikor az asszony azt mondja, beugrom a turkálóba.

Namármost, a szejkei strand vize köztudottan hideg, ezért a városvezetés mostanáig gondosan elzárta a létesítményt a látogatók elől, meglőzve így olyan betegségek kialakulását, mint a vesemedence- vagy petefészek-gyulladás, kétoldali tüdőgyulladás.

Most, amikor naponta többen ájultan esnek össze az úton, fortyog az aszfalt a Hunyadi utcában (ja, nem, bocs, ott pont nem...), a lakók esőtáncot járva várják, hogy a locsolókocsi legalább háromnaponta végigmenjen az utcájukon, de ne csak végigmenjen, hanem ha egy mód van rá vizet is spricceljen a hetven fokos úttestre, most látták elérkezettnek az időt a város bölcsei, hogy megnyissák a szejkei strandot.

Rendben, oké, május 19-én azt nyilatkozták, hogy június elsején nyitnak, de kérdem én: nem lett volna felelőtlenség beengedni a hideg vízbe gyermeket, szülőt, nagyszülőt? Felelősen a városért, ígérték bő egy évvel ezelőtt, s lám, ez az egyszerű kis példa is ékes bizonyítéka annak, hogy végre olyan emberek vezetik Székelyudvarhelyt, akik nem csak ígérnek, hanem be is tartanak...

Különben is, az elmúlt egy év során bebizonyosodott, hogy mint valamiféle bölcsek tanácsa, olyan megfontolt a vezetőség. Csak azért nem választották a Lassú víz partot mos szlogent a választási kampányban, mert egyrészt viszonylag kevés a dinamika benne, másrészt pedig hülyén nézett volna ki Gálfi mosolygós, tűzről pattant arcképe alatt.

Mindenesetre, ami az övék az övék, az egy év során számtalan esetben bebizonyosodott, hogy a városvezetőség megfontoltan cselekszik: nem siet, nem kapkod – emlékezzünk csak vissza a jégpálya december 27-ei megnyitására. Imerjük a székely bölcsességet: hamar munka sosem jó.

Szóval hurrá, szombattól fürödhetünk a Szejkén, s ha hinni lehet a meteorológusoknak, akkor erre még vasárnap is lehetőségünk nyílik. Hétfőtől néhány napig kevésbé, ugyanis „markáns hidegfront” éri el térségünket, jelentős lehűléssel, sok esővel – a gondoskodó városvezetők remélhetőleg rögvest bezárják a strandot, mondjuk úgy augusztus elsejéig.

Egyébként is: hol csobbanjunk?

A Szejke nem drága, 5 év alatt ingyenes, kiskorúaknak, nyugdíjasoknak 3, felnőtteknek 7 lej, ha öttől mész még olcsóbb, icike-picike akadály, hogy a városon kívül esik.

Gyalog enyhén messze van, kerékpárral nem bírja a gyerek meg a mama, pedig utóbbit is kell vinni, hogy a kölök ne fulladjon bele, amíg mi csobbanunk, rendszeres autóbuszjárat pedig nincs, minek is, hogy aztán jól elkényelmesedjünk.

A Septimia vagy nincs tisztában azzal, hogy Hargita megyében országszerte a legkisebbek a fizetések, vagy tisztában van vele, de tojik rá, s a legnagyobb keresetű bukarestieket várja tárt karokkal, nem minket. Ha hétvégén mész az asszonnnyal, s mondjuk két gyerekkel, akkor csak a belépőért 70 lejt csengetsz ki a bejáratnál, kicsi ezzel-azzal egy nap alatt huss, egy százas. De csak kicsi ezzel-azzal, enni még nem ettél.

Ár-érték arányban a városi strand jó választásnak tűnik, s ha az imént felsorolt okok miatt fellépő hering érzés sem zavar, akkor tied a pálya!

Sokkterápia a kádfürdőkben

Ha erős a gyomrunk, de gyengék az idegeink, vagy reumás fájdalmak gyötörnek, akkor csobbanhatunk a szejkei kádfürdőkben is. A 73 féle ásványi anyagot tartalmazó víz sok mindenre jó, s főleg azok a betegek használják, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy máshol kezeltessék nyavalyáikat, de egyébként is, itt van a fenekünk alatt a gyógyvíz, minek mennénk mondjuk Sátoraljaújhelyre?

Sajnos az egész hóbelebanc, úgy ahogy van, lepattant mint egy Bangkok külvárosi, happy end-re specializálódott masszázsszalon, ahol a hajlott korú madam a kedves vendég örömét fokozandó kiveszi a protézisét az utolsó száz méteren.

Máthé Ildikó olvasónk azt nehezményezi, s felháborodásának a közösségi oldalon is hangot adott, hogy „a Szejkefürdő fejlesztésének az lett az eredménye, hogy se strand, se mofetta, se melegvizes kádas fürdő. (...) Szégyen a városnak, hogy néz ki, kritikán aluli, hol van az egészségügy? Egy ilyen értékes fürdővel nem törődnek, de a bérletet ki kell fizetni! Egy pár kép igazolja!

Máthé Ildikó néhány fotót is készített a szejkei kádfürdőről, melyeket feliratozott is.

 Vigyázat, sokkoló fényképek következnek, ne engedje gyermekét a számítógép közelébe!

A víz állaga bizonyítja: szófogadóak az udvarhelyiek

II. Erzsébetnél alig fiatalabb csaptelep

A működtető a nyitott, egy légterű, s így a kommunikációt is jobban elősegítő helyiségek híve...

Aki nagyon fáradt, az nem válogat...

A rossz hír, hogy a padló hemzseg a köröm- és bőrgombáktól, a jó, hogy a víz azt is gyógyítja

Lehet, hogy inkább mégis Sátoraljaújhely?