Több mint ötven tűzoltó, erdész és civil önkéntes gyors és hatékony közbelépésének sikerült megfékezni a pénteki erdőtüzet a Madarasi Hargita csíkrákosi oldalán. Sokkal nagyobb baj is történhetett volna, de a kár így is harmincezer lejre rúg.

A délután felcsapott lángokat, jobban mondva a füstöt egy erdész vette észre, ő értesítette a tűzoltókat, akiknek erdészek és civil önkéntesek is segítettek a tűzoltásban.

A Mihír fél hatkor elsőként adta hírül, hogy a tüzet sikerült elszigetelni, s ezzel egyidőben megelőzni a még nagyobb bajt: a lángok továbbterjedését az idősebb, szárazabb fákból álló erdőre.

János Levente, a csíkszeredai erdészet vezetője a Mihírnek elmondta, így is három hektárnyi fiatal, ültetett fa égett le – a károkról szólva elmondta, hogy egy hektár beültetése nagyjából tízezer lejbe kerül, a kár tehát megközelítőleg 30 ezer lejre rúg.

A tűz felperzselte a csemetéket, s ezek akkor is elpusztulnak, ha nem égnek le teljesen. A tűz martalékát eltakarítjuk, a három hektáros területet pedig újraültetjük, más megoldás nincs” – mondta portálunknak János Levente.

Az erdészet vezetője szerint a tüzet minden bizonnyal áfonyaszedők okozhatták. Azon a területen egyébként sok az áfonya, többen láttak is kora délután gyümölcsbegyűjtőket az oldalban: „Vagy tüzet gyújtottak, vagy egy cigarettacsikket dobtak el – ilyen melegben utóbbi is tud bajt okozni. A kánikulai napok értelemszerűen roppant tűzveszélyesek, a gyümölcsbegyűjtők, gombászok, természetjárók fokozottabban kellene figyeljenek ilyenkor” – hívta fel a figyelmet János Levente.

A csíkszeredai erdészet vezetője elmondta, néhány napig őrködnek, vigyáznak arra, nehogy a lángok újra felcsapjanak, de szerinte „az igazi tűzoltás az eső lenne.”