Borboly Csaba olyan táblát helyeztetett ki Udvarhely határába, amely alapos fejtörést okoz az arrajáróknak. Mindeközben az ex-tanácsos Pálfi Domokos cégének autóbuszai a tiltás ellenére zavartalanul keltek át az életveszélyes décsfalvi hídon. Borboly megígérte, hogy „rákérdez”...

Értetlenül csodálkoztak rá az autósok a Székelyudvarhely határában a megyei tanács által kihelyezett táblára, a legtöbben a közösségi oldalon fejezték ki döbbenetüket: „Ezzel most mit akart Borboly mondani?”; „Szentlélek fele nem mehetnek a 3,5 tonnánal nagyobb kocsik, vagy akkor most mi is van??”; „200 méter múlva következik a szentléleki eltérő, de nagy kocsik nehogy arra menjenek!” – csak néhány a megannyi „megfejtésből.”

Fejtörő. Most akkor mi van???

Zuckerberg leghűségesebb felhasználója, Borboly Csaba viszont azt nem értette, hogy mit nem ért a nép. „Érdekes problémával szembesültünk, többen is jelezték, hogy a tábla szerintük félreérthető”, adott hangot döbbenetének. Pedig a feladvány – szerinte – pofonegyszerű: A közlekedési táblát azért helyezték ki Székelyudvarhelyen, hogy „felhívják a 3,5 tonnánál súlyosabb teherautók figyelmét, hogy Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között a Székelyszentlélek-Siménfalva felé vezető országúton közlekedve kerülhetik ki a Décsfalva és Nagygalambfalva között megrongálódott hidat. A nyíl azt mutatja, hogy a 200 méter távolságra található Jézus Szíve kápolna parkolójában van lehetőség megfordulni.”

Abba most ne menjünk bele, hogy a kápolna neve valójában Jézus-kápolna, kicsiségre ne adjunk, s azzal se bíbelődjünk, hogy a megyeszékhely felől érkezők is biztosan szívesen vettek volna egy útbaigazítást a terelőút elején, a magyarázat után viszont többen azt kérték Borbolytól, jelezze ki érthetőbben a dolgot. Több javaslat is született, Szilágyi Tibor például azt írta: „Talán a "pod inchis circulatiei pe raza comunei Mugeni" segíthetne, hogy akik esetleg csak Décsfalváig mennének nagy autóval azok ne essenek mindjárt Udvarhely határában a tiltás hatálya alá. Vagy van a másik fajta tábla, ahol vázlatosan feltüntetik az Udvarhely -Keresztúr mindkét útvonalát, de a Küküllő mentire berajzolják a súlykorlátozást Décsfalvánál. Van ilyen közlekedési tábla: úgy hívják "presemnalizare ruta ocolitoare".

Borboly egyébként egy üveg bort ajánlott fel annak, aki a legjobb megoldással rukkol elő – a legújabb elnöki „nemzeti konzultáció” helyett valószínűleg egyszerűbb lett volna megkérdezni a közlekedésrendészeket a dologról...

A sok nevetést és bosszúságot egyaránt kiváltó táblahelyzetről Borboly is elismerte, hogy „vannak olyan helyzetek, amikor utólag derül ki egy-egy megoldásról, hogy nem tökéletes.”

Szerintünk egyébként az üveg bort az a kommentelő érdemli meg, aki azt írta: „A legjobb megoldás az lenne, ha végre megjavítanák a hidat!”

Semmibe vett tiltás 

Amint Szilágyi Tibor Facebookon közzétett, vasárnap este készített felvételén is látszik, a tiltást nagyon sokan, köztük a Gas Tours sem tartotta be.

Egyik cége szétzúzza, a másik megjavítja...

Azt írja a posztoló: „Ha a Pálfy ex-megyei tanácsos úr egyik cége minél előbb szétzúzza a décsfalvi hidat, a másik cége annál hamarabb beszállhat a felújításba? Vagy esetleg egy busz tele emberekkel nem több, mint a tiltáson szereplő 3,5 t? Még segítője is akadt a vezetőnek a busz utasai közül, aki az útjelző táblát félretolta, amíg a busz áthaladt. Eközben a megyei tanács elnöke önmérsékletre, sebességcsökkentésre kéri az autósokat és a súlykorlátozás betartásának fontosságát hangsúlyozza. Persze a kevésbé egyenlőknek! (Az egy más kérdés, hogy a buszvezető simán felelősségre vonható közúti veszélyeztetésért, amikor tele emberekkel áthalad egy rossz állapotban lévő, súlykorlátozással ellátott hídon.)

Borboly Csabának erre is volt válasza, mondván, a buszoknak „most kötelező ott menni”, igaz, ezzel csak olajat öntött a tűzre. Nagy Pál, az udvarhelyi színház igazgatója azonnal pontosított is: „Nem lehet kötelező ott menni, ha valóban tilos a 3,5 tonnás járműveknek az átkelés! A menetrend nem lehet erősebb, mint a tiltótábla, ha nem tévedek.

Tóth László sem igazán értette Borboly kijelentését: „Az utcám végében behajtani tilos tábla van, pedig nekem kötelező arra menni haza, mert sietek. Hivatkozhatok a fenti beszelgetesre a rendőrsegen, amikor elveszik a jogosítványomat?

Volt, akinek kommentjén keresztül is érződött, hogy tajtékzik a dühtől: „Egyszer adunk egy interjút, hogy milyen veszélyes a décsfalvi híd állapota, aztán érvelünk azzal, hogy menetrend szerinti járatokra nem vonatkozik a súlykorlátozás. El kell dönteni, hogy veszélyes az a híd, vagy sem!” Egy láda sörbe, hogy a kommentelő először úgy írta, hogy „az a kurva híd”, de aztán finomított...

Egyébként Borboly hiába próbálta mentegetni bajtársát, hogy a menetrend szerinti buszoknak „kötelező ott menni”, mert a lencsevégre kapott jármű nem volt menetrend szerinti. Erre a tanácselnök megígérte, hogy rákérdez a dologra...

A meg nem értett táblája után Borboly érezte, ismételten nevetségessé teszi magát, ezért végül rövidre szabta a vitát, írván: „kérme használják a 112 öt.

A megyei tanács tagjaiba szerencsére több megfontoltság, józan ész szorult, így hétfői ülésükön megszavazták a 3,5 tonnánál nagyobb gépjárművek és buszok elterelését a 137-es megyei útról, szóval most már a Gas Toursnak sincs pardon...