Idén sem kerül fel a tavalyra beígért tető a székelyudvarhelyi műjégpályára, és információink szerint a Bethlen negyedben sem épül új jégpálya.

Már a 2016-os télre fedett műjégpályát ígért az új városvezetés, ám végül az egész korcsolyaszezon egy hatalmas csőd lett Székelyudvarhelyen. Az előző évekkel ellentétben december elejére sem sikerült megnyitani a pályát: a korcsolyapálya nem fért sem a Mikulás puttonyába, s a gyermekek bánatára Jézuska sem hozta el a várva várt ajándékot.

Egy hónapnyi fogcsikorgató hideg után a polgármesteri hivatal december 27-én délután fél háromkor értesítette a sajtót, hogy két és fél óra múlva megnyílik a korcsolyapálya a strand mellett.

A hivatalos magyarázatok szerint a pályát azért üzemelték be később, mert önkormányzati határozatokra, költségvetés-módosításra, valamint a közbeszerzési eljárás lebonyolítására is szükség volt. Az eljárásnak későn fogtak neki a hivatalban, erről Hajdó Csaba néppárti tanácsos beszélt egy sajtótájékoztatón.

A hivatalban akkor azt mondták, „választhattuk volna a gyorsabb és olcsóbb megoldást is úgy, hogy használt, azonnal megvásárolható eszközöket szerzünk, és így akár Mikulásra megnyílhatott volna a korcsolyapálya, de mivel hosszú távon professzionális pályában gondolkodunk, megfelelőbbnek láttuk, hogy egy minőségi, új és rendelésre elkészített pályája legyen a városnak” – hangzott el.

A beruházás valóban látványos volt, legalábbis az összegek szintjén: a pálya alapját képező fagyasztószőnyeget 120 ezer euróért cserélték ki, jégtisztítót pedig 15 ezer eurórért vásároltak. Utóbbi a gyenge minőségű jég miatt csak hetek múlva mehetett fel a pályára, addig egy traktor után kötött vizes rongy töltötte be a rolba szerepét, a „professzionális pálya” pedig február végén teljesen csődöt mondott, noha korábban azt ígérte a városvezetés, a beruházásnak köszönhetően áprilisig lehet majd korcsolyázni.

Február 27-én még azt tudatta a városháza, hogy változik a városi korcsolyapálya programja, ahogy írták „naponta 10 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között még mindig űzhetjük egyik kedvenc téli sportunkat.”

Ehhez képest másnap egy újabb közlemény látott napvilágot, ebben már arról tájékoztatták a lakosságot, hogy február 28-tól lakatot tesznek a jégpálya kapujára, és „tavaszváró napsütést kívánnak”. A korábbi ígéretek még áprilisi nyitvatartásról szóltak...

Mindeközben Csíkban. Így néz ki a megyeszékhely új, sátortetős műjégpályája

A korcsolyázni szerető városlakókban azt tartotta a lelket, hogy a tavaly télre beígért pályabefedésről – az ígéretek szerint 110 ezer eurót költöttek volna egy duplafalú, 40x80 méteres sátorra – nem mondott le a városvezetés.  Azt ígérték, a 2017-es korcsolyaszezon már október-novemberben elkezdődik, és egészen áprilisig tartják majd nyitva a – fedett – jégpályát.

A városvezetés menetközben rájött, hogy a sátortetős műjégpálya működtetése hatalmas költséggel járt volna, ezért a februárban azt ígérték, októberig mégis befedik a jégpályát, ám olyan tetőzettel, amit nem kell 24 órában őrizni és működtetni.

Sajnos az újabb ígéretből sem lett semmi, bár a tavalyhoz képest pozitívum, hogy Mikulásra megnyílhat a korcsolyapálya. Jó hír az is, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia tartotta a szavát, s a tőlük kapott jó minőségű palánkot már fel is szerelték.

Az októberre ígért tetőnek viszont a korcsolyázók és jégkorongozók legnagyobb bánatára idén sincs se híre, se hamva. A hivatalban azt mondják, „technikailag meg lehetett volna csinálni, de akkor csúsztunk volna a szezonnal.” Meg is jegyezte valaki a közösségi oldalon: Oké, egyik évben nem jön össze, de a következő évben sem? Hány év kell felhúzni egy tetőt?

A kedélyek újbóli lecsillapításáról ezúttal Jakab Attila városmenedzser gondoskodott. Kijelentette, sportbázist szeretnének kiépíteni „a Művelődési Háztól a városi strandig, és onnan vissza a focipályáig.” Jakab ezt még megtoldotta azzal, hogy ha jégpálya helyett jégcsarnokot hoznak létre, mellé úszómedencét építhetnének.

Az újabb ígéretek megvalósításáig – ízlelgessük közösen: jégcsarnok, úszómedence – egy lakótelepi magán-korcsolyapálya megnyitásáról is nyilatkozott Jakab Attila, a Mihír azonban megtudta: szó sincs arról, hogy a Lidl áruház melletti parkolóban is lehessen korcsolyázni idén télen.